Хърватия затвори границата със Сърбия

| от chronicle.bg |

Хърватия обяви, че няма друг избор освен да затвори границата със Сърбия, след като 10 000 мигранти влязоха в страната само за ден.

Затворени са 7 от 8-те пропускателни пункта по границата. Премиерът Зоран Миланович каза, че Хърватия се опитва да спазва процедурите, но големият брой бежанци прави регистрирането и настаняването им невъзможно.

Хърватската полиция заяви, че е забранила движението по пътищата, водещи към седем контролно-пропускателни пункта на границата със Сърбия, съобщи Ройтерс. „Мярката е в сила до второ нареждане“, каза полицията, цитирана от БТА.

Словения също се закани, че няма да приеме ролята на коридор, през който бежанците да минават транзитно. Двете страни бяха въвлечени в проблема с преминаващите мигранти след затварянето на сръбско-унгарската граница.

Хиляди бежанци, които се опитват да достигнат Западна и Северна Европа бяха принудени да търсят алтернативен маршрут.

Словения спря движението на влакове по главната линия от Хърватия, след като органите на реда спряха влак с около 150 мигранти, съобщи Ройтерс. От словенската полция обявиха, че мигрантите ще бъдат върнати в Хърватия колкото се може по-скоро.

Унгарският министър на външните работи Петер Сиярто обвини вчера Хърватия, че изпраща мигрантите към Унгария и Словения вместо да ги регистрира, предаде Ройтерс.

Хърватският посланик в Будапеща е бил извикан в унгарското външно министерство, за да му бъде предадено оплакване. Според Сиярто Хърватия е доказала, че не е готова да се присъедини към Шенгенското пространство за свободно движение поне още няколко години.

Хърватската система за оказване на помощ на мигрантите рухна за ден, отбеляза той на пресконференция. Сиярто съобщи, че Унгария е обявила кризисна ситуация по границата с Хърватия – мярка, която по-рано въведе и по границата със Сърбия.

Междувременно парламентът на Словакия, след двудневно обсъждане на положението на бежанците в Европа, почти единодушно отхвърли квотната система за разпределение на мигрантите в страните от ЕС. Със 115 гласа и 4 въздържали се словашките депутати задължиха правителството да отхвърли предложената от ЕК система на задължителни квоти.

Бежанският проблем и кризата в Сирия ще бъдат основните теми в разговорите на министъра на външните работи на Германия Франк-Валтер Щайнмайер, който пристига на посещение в Турция, предаде БНР.

Новината за идването на германския външен министър обнадежди хилядите мигранти, които са в тревожно очакване в опит да преминат през Одринската граница към Гърция или България.

Турските власти продължават да спират хилядите нелегални мигранти, които трети ден окупират Одрин и околностите, както и централната автогара в Истанбул. Въпреки предупрежденията на турските власти, че ще ги върнат, стотици бежанци продължават да вървят пеш по европейската магистрала към Одрин.

В писмено съобщение по повод предстоящата визита се подчертава, че Щайнмайер е заявил позицията, че Турция играе ключова роля за разрешаване на голямата мигрантска криза. Също и в усилията, които се полагат за прекратяване на конфликта в Сирия. Германският външен министър заявява, че Европа отдавна работи в близко сътрудничество с Анкара.

 
 
Коментарите са изключени за Хърватия затвори границата със Сърбия