„Хапвайте повече, за да не изхвърляме!“

| от |

Ембаргото срещу Русия болезнено засяга европейските фермери, пише Дойче веле. То вреди и на по-бедните потребители в Русия, които трябва да привикнат с по-високите цени. Как реагират производителите в Европа? И на какво учи неволята?

Холандските фермери болезнено усещат ембаргото за износ към Русия, защото досега техни плодове и зеленчуци масово се продаваха на руския пазар. Австрийските земеделски производители също са стреснати – те изнасят годишно продукти за 238 милиона евро за Русия – главно млечни произведения, зеленчуци, плодове, месни изделия. Сред губещите от ембаргото са още много европейски страни: Белгия, България, Полша, Франция, балтийските държави. В интерес на истината, от ембаргото ще изгубят обаче и по-бедните руски потребители, защото досега част от продуктите от ЕС се продаваха доста изгодно в Русия, а зеленчуците от Кавказ или Средна Азия, които ще ги заменят, са доста по-скъпи.

Повече храна за бедните

Един път седмично хуманитарната организация „Фудселбанк” („Банка за храна”) в Маасльойс раздава пакети с храна на нуждаещите се. „Благодарни сме за всяка помощ, която идва от хората” – казва Йоке Катс, една от доброволците, работещи за тази организация. Преди няколко дни „Фудселбанк” е получила необичайно голяма помощ: „Пристигнаха 32 касетки домати и прясна цикория от най-високо качество. Успяхме да раздадем веднага тези храни на нуждаещите се” – радва се Йоке.

В момента холандските фермери дори предпочитат да раздават продуктите си на хора в нужда, отколкото да ги изнасят на пазара. Досега голяма част от техните зеленчуци заминаваха за Русия. Ако днес те изнесат на вътрешния холандски пазар своите домати, краставици и чушки, цените ще паднат драстично – заради свръхпредлагането. Ханс де Бур от холандския Съюз на предприемачите много разчита, че кабинетът в Хага ще се погрижи: „Скъпо правителство, помогни ни за нашата кауза в Брюксел! Трябва да изтеглим от пазара онези продукти, които бяха предвидени за Русия. В противен случай цените драматично ще паднат.“

Купувайте евтина родна стока!

Подобни молби заместник-министърката в Икономическото министерство Шарон Дейксма посреща доста сдържано. Тя знае едно: по този проблем отделните държави не бива да играят собствените си игрички: „Заедно с другите държави трябва да обсъдим дали подобна стъпка е разумна. Защото всяка намеса в пазара води до определени последствия. И ние очевидно трябва да преценим кое е най-умното.

За помощи, компенсации и извънредни мерки настояват фермерите в Гърция и Австрия, такива призиви се чуха също и в България. Засега европейците не са взели някакви общи мерки, тъй че на холандските фермери не им остава нищо друго, освен да усилят рекламата на своите продукти, за да повишат търсенето на вътрешния пазар. Те вече пуснаха в обращение ново лого в синьо-бяло-червено, националните цветове на кралство Нидерландия, на което пише „Заедно сме силни”. То отправя към потребителите едно ясно послание: „Това тук е най-добрата родна стока. Хапвайте повече от нея, защото иначе трябва да я изхвърлим.”

Путин да стои далеч

В момента белгийците също въздигат до небесата своите круши, а поляците правят реклама на родните ябълки – все продукти, които досега се харчеха на руския пазар. В Полша дори перифразираха един популярен здравословен съвет, който в оригинал гласи: „An apple a day keeps the doctor away“, тоест „По ябълка на ден, за да не идва лекарят”. Сега мотото е: „По ябълка на ден, за да не дойде Путин”.

Йоке Катс призовава всички холандски фермери да не забравят, че съществуват благотворителни организации като нейната. И вместо да изхвърлят стоката си – да им я пращат в Маасльойс: „Глупаво е да отглеждаш плодове и зеленчуци и после да ги хвърляш. Ако ги дадат на нас, това ще бъде едно добро дело“ – казва тя.

 
 

Филмите, селектирани в „Петнайсетдневката на режисьорите“ в Кан

| от chronicle.bg, по БТА |

В паралелната секция „Петнайсетдневката на режисьорите“ на кинофестивала в Кан бяха селектирани 19 филма от 1649 предложени пълнометражни ленти.

Сред финалистите фигурират „Un beau soleil interieur“ на френската режисьорка Клер Дени с участието на Жерар Депардийо и Жулиет Бинош, музикалната комедия на Брюно Дюмон „Jeannette, l’enfance de Jeanne d’Arc“ и „Alive in Paris“ на Абел Ферара.

„Тази година постъпиха с 67 кинотворби повече от миналата 2016-а в паралелната секция „Петнайсетдневка на режисьорите“. Сред тях фигурират пет филмови дебюта и пет френски, пет американски, три италиански и седем ленти на жени-режисьорки“, заяви директорът на програмата Едуард Уайнтроп.

„Петнайсетдневката“ ще бъде открита с прожекцията на комедията „Un beau soleil interieur“. „Харесваме кинотворците, които изпробват нови неща, така че и ние се опитваме да дадем своя принос, като ще стартираме паралелната секция с комедия“, коментира Уайнтроп.

Сред другите включени заглавия фигурират лентите на Шон Бейкър „The Florida Project“, „The Rider“ на Клои Жао, „Patty Cakes“ на Кери Мърниън, „West of the Jordan River“ на Амос Гитай и др.

 
 

23 филма, обвинени в расизъм заради кастинга

| от |

Холивуд се побърква по какво ли не. Но един от най-големите проблеми е предимството на белите актьори пред останалите – дори когато ролята не е на бял човек.

През 1965 година легендата Лорънс Оливие се боядисва в черно, за да играе в „Отело“. Джон Уейн пък, който е по-американец от Белия дом, играе монголеца Чингис Хан. Днес имаме Скарлет Йохансон в „Дух в броня“, както и доста други – Мат Деймън и целия каст на „Изход: Богове и Царе“.Официалният термин е „whitewashing“ и буквално се превежда като „промиване“.

Режисьорите твърдят, че не могат да намерят актьори със съответния произход и цвят на кожата, които да успеят да изнесат целия филм. Казват, че всичко е измислица и затова няма значение кой какъв човек играе или пък просто се примиряват с това, че имат някой да играе ролята там.

В зенита на политическата коректнос, ще ви покажем 23 филма, в които актьорите играят освен роля, и раса. Прощавайте, но Ема Стоун играе полуазиатка!

 
 

Déjà Vu или да градиш бъдещи спомени

| от Ана Динкова |

Колко истории има около виното, за виното и след виното – истории, които са се превърнали в спомени, в разкази, в романи. За разлика от многото други напитки, виното носи особен дух, класа, и винаги има характер – дали добър или лош, следва да се разбере сетивно.

Виното някак естествено предразполага към споделяне с хора, както и за комбиниране с храна, пък било то и малки хапки, сирена или леки мезета, пинчос, тапас – зависи къде сме и най-вече с кого сме.

Нека ви разкажа повече за вината от серията Déjà Vu. Първото, което ме грабва в тях, е колко добре подхожда името “Déjà Vu” на концепцията, че виното е в началото на велики истории…

„В настроение за вино“ е посланието на марката, което подкрепям безусловно.

Вината Déjà Vu на Винарска изба Братя Минкови са произведени от внимателно подбрани собствени лозови масиви в Карнобатския край. Избата разполага с над 4 200 декара собствени лозя, което дава възможност да се подберe най-подходящото грозде за направата на всяко вино от серията.
Името Déjà vu е елегантна подсказка за това, че сортовете, използвани за създаването на вината от серията, произхождат от Франция. В същото време тези вина са направени от лозя расли на родна почва и гроздето носи характера и спецификата на родния климат – точно както и значението на фразата déjà vu – нещо, което сякаш вече сме преживели, познато и ново едновременно.

Пролет е, дните стават дълги, светли, топли – и естествено водеща роля заема бялото вино.

Déjà Vu Совиньон Блан и Семийон е едно много нежно вино, като усещането за финес и свежест идва още от отварянето на бутилката и наливането в чашата, в която забелязваме красивия светло-жълт цвят с игриви зелени отблясъци. Второто, което забелязваме е „носът“ или ароматът, в който улавяме нотки на чемшир, коприва, зелена ябълка и леки цитруси. Но всеки може да открие нещо свое, като мириса на прясно окосена трева по време на разходка в парка в някой слънчев пролетен следобед. След като отпием от виното откриваме и минерални нюанси, които придават една кристална свежест. После следва и леката пикантност, която дава на виното характер и индивидуалност. Вкусът на виното е елегантен и остава изненадващо благ и освежаващ. Важно е да се знае, че белите вина трябва да се поднасят охладени между 8 и 10°С, но не и прекалено студени, защото тогава ароматите и вкусовете им не могат да се разгърнат достатъчно добре. Това вино е прекрасно за споделяне с компания в края на работния ден, поднесено със свежи салати, сирена и леки зеленчукови или морски предястия.

Photo1

Déjà Vu Совиньон Блан и Семийон е отличено със Сребърен медал от Decanter World Wine Awards 2016. Сещате се колко са важни наградите OSCAR в киноиндустрията, нали? Е, наградите Decanter World Wine Awards са нещо подобно в света на виното. Журито на този конкурс е познато със своите строги и взискателни критерии и има нелеката задача да избере най-добрите вина от над 16 000 претендента от цял свят. Да получиш призвание като сребърен медал при това положение, е не само въпрос на престиж, това е истинско доказателство за качество.

Второто вино, което дегустирам е Déjà Vu Шардоне – едно чудесно завръщане към класическите шардонета. Виното е отлежало няколко месеца във френски дъбови бъчви, които са направили финия му аромат по-впечатляващ и запомнящ се.

Déjà Vu Шардоне е свежо и комплексно вино, с нюанси на цитрус, приятно комбинирани с фини цветисти нотки, а нежният елегантен вкус има един много сочен и богат на аромати финал – подобно на залеза в хубава лятна вечер.

Идеалната температура за поднасяне и на това вино е между 8 и 10°С, като може да се консумира самостоятелно като аперитив или да се комбинира със свежи зеленчукови предястия, морски деликатеси и фини и нежни ястия от бели меса – в идеалния случай с ефирни сметанови сосове.

Déjà Vu Шардоне е носител на златен медал от Concours Mondial de Bruxelles 2016. Този конкурс съществува над 20 години и е сред най-строго организираните винени конкурси на света. Ежегодно над 9000 вина и спиртни напитки от 55 страни в света се борят за признанието на журито, което се състои от 320 професионални съдии от 40 националности. Представители на конкурса имат практиката да посещават избите производители и да правят контрол на наградените вина след присъждането на наградите. Това е много строг похват, но гарантира легитимността на резултатите и качеството на виното.

Вината от серията Déjà Vu са идеалната селекция за личната винарна на всеки градски любител на виното, за да придобие представа за някои от класическите сортове и купажи – нещо като gourmet pack за всеки, който иска да си подари винена наслада. Тези вина са и много добър подарък, с който можете да зарадвате най-близките си приятели всеки път, когато отивате на гости.

 
 

Крис Прат вече има звезда на Алеята на славата

| от chronicle.bg |

Звездата от екшъни Крис Прат получи звезда на Холивудската алея на славата, съобщи БТА.

Прат дойде на церемонията заедно със съпругата си Ана Фарис и сина им Джак.

„Имах добри родители, които ме възпитаха да почитам другите – каза 37-годишният актьор. – Не бяхме богати, но в семейството ни винаги имаше много любов. Аз съм вярващ и смятам, че някои неща са дар от Бога.“

Сред присъстващите на церемонията знаменитости бяха Зоуи Салдана, Дейв Батиста и Майкъл Рукър, които му партнират в сагата „Пазители на галактиката“.

Прат благодари на режисьора Джеймс Гън, който му повери главна роля в „Пазители на галактиката“ и на студиата „Марвел“, филиала на „Дисни“, задето даде шанс на дебеличък по онова време актьор, който до този момент бе известен най-вече с ролята си в сериала „Паркове и отдих“.

Впоследствие Прат се превърна в търсен в Холивуд екшън актьор. Сред по-известните филми, в които се е снимал, са също „Враг номер едно“, „Джурасик свят“, „Великолепната седморка“, „Пасажери“.