Хаос в Бразилия: Строителството на стадиони закъснява, загиват работници, протести, няма хотелски стаи!

| от |

Кран падна на строителната площадка на стадиона в Сао Пауло и уби двама работници.

1

Когато Сеп Блатер, преди няколко месеца заяви, че решението Световното първенство през 2014-та година да се проведе в Бразилия „може би е било грешка“, за домакините това беше сигнал, че трябва да се побърза. Президентът на ФИФА няколко пъти предупреди бразилците, че изграждането на инфраструктурата върви твърде бавно.

Първо страната домакин закъсня за Купата на конфедерациите и в последния момент частично завърши стадионие, за да не се превърне целият турнир в провал, а сега вече е ясно, че всички стадиони няма да бъдат готови до края на годината. Въпреки че Международната футболна федерация определи 31 декември за краен срок, изглежда той няма да бъде спазен.

Най-много проблеми има в Куяба, столицата на щата Мато Гросо в Западна Бразилия, чиято арена Пантана с капацитет 43.500 зрители, все още е в начален етап на строителство. Все още няма покрив, трибуни и тревата, а ръководителят на проекта Маурицио Гимараеш най-накрая призна, че са в надпревара с времето.

„До края на годината със сигурност няма да бъдем готови, а в момента изглежда, че строителството може да приключи някъде около 20 януари. Но по-голям проблем е, че в нашия град по време на световното първенство със сигурност няма да има достатъчно хотелски стаи за всички фенове“, казва Гимараеш .

Бразилия изгуби най-много време при избора на градовете, които ще бъдат домакини на първенството. На сранаа й бяха необходими цели 2 години да се изберат 12 града.

2

Въпреки че интересът е огромен, очевидно е, че организаторите на XX Мондиал не са пресметнали правилно своите възможности, а ФИФА се отказа да си играе в избира 12те града, в които ще се играят мачовете. Минимумът беше осем. Освен Арена Пантанал в момента се строят още 5 стадиона – в Куритиба, Натал, Манаус, Порто Алегри и Сао Пауло.

Разходите за подготовката на 12-те стадиона, които трябва да домакинстват мачове от световното първенство, са се увеличили с около 320 милиона евро, съобщи правителството. Увеличението беше очаквано заради закъснението в ремонтите и строителните работи, както и преразхода на бюджетите на няколко стадиона.

3

Стадионите сега ще струват почти 8 милиарда реала (2.55 милиарда евро), сочи информацията на правителствената интернет страница.

В надпревара с времето, за съжаление, падат и човешки жертви. В сряда при падане на кран на строителната площадка на арената в Сао Пауло, загинаха двама работници, няколко са били ранени, срутила се е и новопостроената част от трибуната. От пожарнаата обявиха, че техни екипи са били извикани на стадион Итакерао след сигнали за паднал кран.

Стадионът трябваше да бъде завършен в края на декември, за да спази крайния срок на ФИФА. Бразилия призна, че среща трудности да подготви всичките 12 стадиона за Мондиала. На Итакерао трябва да се проведат още три мача освен този, с който ще се открие световното.

Никой не се съмнява, че до началото на Световното първенство стадионите ще бъдат завършени, но Бразилия си спечели призванието „най-тромав“ организатор в историята, както и че концепцията на ФИФА за въртене на Световните първенства по континенти се оказа грешка.

5

„Забавянето е наш културен проблем. Имахме 7 години да се подготвим, но ние трябваше да чакаме до последния час. Затова сега сме под натиск“, казва бившата футболна звезда Роналдо, който е член на Организационния комитет.

Работата по стадионите е допълнително усложнена от високите разходи за подготовката на Световното първенство. В някои градове митингите дори са прекратили строителството. Въпреки, че след безредиците по време на Купата на конфедерациите се затвърди впечатлението, че в една и съща атмосфера ще се проведе и най-гледаното спортно събитие в света, ФИФА вече не се тревожи за този проблем. В последната година Бразилия е залята от протестиращи срещу високите разходи за домакинството на световното първенство и олимпийските игри в Рио де Жанейро на фона на проблемите със здравеопазването и образованието.

Най-скъп е стадионът в столицата Бразилия – „Естадио насионал“ за 71 хиляди зрители струва 450 милиона евро. Той беше изграден изцяло с обществени средства, а бъдещето му е неясно, тъй като в града не играе нито един от големите отбори.

7

Важно е да идентифицираме грешките, които са се случили по време на Купата на конфедерациите и да ги поправим. Вярвам, че следващата година всичко ще бъде „наред“, казва специалният съветник на ФИФА, Карлос Кардио.

В Бразилия нищо не се е провело безпроблемно, а част от гражданите вече са нервни, защото някой ще трябва да плати новите стадиони и хотели Според последните оценки Световното първенство ще струва на данъкоплатците не около 14 милиарда долара.

Какво ще стане със стадионите чиито клубове са посетени от 3000 фенове средно?

Такива въпроси в този момент не стоят на дневен ред. За домакините е важно само футболът този месец да се върне в страната си. След това ще има достатъчно време да се мисли за Блатеровото изречение: „Може би това все пак беше грешка“.