Хамънд: Великобритания е готова да излезе от ЕС

| от |

Великобритания ще излезе от преговорите с партньорите от ЕС, ако настояването й за реформи на правилата за имигрантите бъдат пренебрегнати, което ще увеличи реалната опасност за излизане от блока като цяло, заяви британският външен министър Филип Хамънд.

Той каза пред в. „Дейли телеграф“, че британските граждани могат да гласуват за прекратяване на членството на страната, ако няма „съществени, съдържателни реформи“ от Брюксел. Премиерът Дейвид Камерън обеща референдум относно оставането на Великобритания в ЕС през 2017 г., ако Консервативната партия спечели следващите парламентарни избори. Той не успя да спечели подкрепа за гранични реформи от европейските си колеги.

Миналата седмица германският канцлер Ангела Меркел предупреди британския си колега, че приближава „точката, от която няма връщане“ с ЕС заради предложенията си относно имиграцията. Но Хамънд настоя, че няма да има отстъпление, като заяви, че Великобритания ще бъде „готова да стане от масата и да си излезе“, ако предложенията й не бъдат взети предвид.

„Трябва да сме подготвени. В този случай това дори не е наше решение, защото ще има референдум в края на този процес“, заяви британският външен министър. Хамънд, който е евроскептик, обеща да бъде прям с партньорите от ЕС и да ги предупреди, че британското общество очаква резултати.

Той изключи възможността за разговори за квоти на имигрантите, пристигащи във Великобритания от ЕС, но намекна, че може да даде идея за „механизъм,носещ същия резултат“. /АФП, БГНЕС

 
 
Коментарите са изключени за Хамънд: Великобритания е готова да излезе от ЕС