„Халифатът” в Сирия и Ирак постави и България на картата си

| от |

9AP69195611973

Бунтовниците от групировката „Ислямска държава в Ирак и Сирия“, която през последните седмици превзе голяма част от територията на Ирак, обявиха халифат в контролираните от тях територии. Те заявиха, че районът вече ще бъде управляван от техния лидер и призоваха всички мюсюлмани по света да му се подчиняват.

Междувременно в ислямистките сайтове бе разпространена карта, която изразява намеренията на групировката за разширяване на територията на халифата в близките 5 години. Според плана ислямската държава до 2020 година трябва да се простира на територията на всички сегашни арабски държави, половината от Африка, Испания, както и Централна и Източна Европа, включително България.

article-2674736-1F46221200000578-100_634x381

Създаването на ислямския халифат бе оповестено в неделя вечер в аудиосъобщение на групировката. В него се посочва, че новата ислямска държава ще се простира в контролираните от джихадистите територии в Ирак и Сирия – от сирийския град Алепо до провинция Дияла в Ирак. Неин лидер ще е лидерът на ИДИЛ Абу Бакр ал Багдади, който е обявен и за „лидер на мюсюлманите навсякъде“.

Експертът от Института за военен анализ на Близкия изток и страните от Персийския залив Тодор Карасик смята, че след обявяването на халифата редиците на „Ислямска държава” могат да се попълнят с много доброволци и още повече хора ще се опитат да встъпят в тази организация-държава.

Експертът в областта на въоръжените ислямистки групировки Хасан Абу Хания също изказал мнение, че изключването на Ирак и Леванта от наименованието ИГИЛ свидетелства за намерението на групировката да разпространи влиянието си и на други територии освен на Ирак и Сирия.

article-2674736-1F32496300000578-276_634x356

В съобщението се посочва още, че групировката променя името си и вече ще се нарича само „Ислямската държава“.

Междувременно в Ирак продължават боевете между правителствените сили и ислямистите. Засега опитите на армията да възстанови контрола върху Тикрит остават без успех.

 
 
Коментарите са изключени за „Халифатът” в Сирия и Ирак постави и България на картата си