Хайдер ал Абади – от изгнаник до премиер на Ирак

| от |

Министър-председател на Ирак стана в понеделник Хайдер ал Абади. Преди да бъде номиниран за поста, бившият изгнаник, отдавна вече депутат в парламента, бе смятан за приближен на своя предшественик Нури ал Малики.

„Страната е в ръцете ви“, заяви на Абади президентът Фуад Масум, след като прие кандидатурата му, предложена от шиитския алианс в парламента – решение, посрещнато на нож от Малики, сметнал се за ограбен, щом не взе трети мандат. Абади бе министър на комуникациите във временния кабинет, формиран след свалянето на Саддам Хюсеин през 2003 година. Членува в партията „Ислямски призив“ („Дауа“), предвождана от Малики.

„Съвсем доскоро той бе заместник на Малики (. . .) Никога не съм забелязвал да имат големи различия“, коментира Кърк Соуел, редактор на специализирания информационен бюлетин „Ираки политикс“, издаван в Аман.

Роден през 1952 г., Абади е избран в парламента на Ирак през 2006 година. Отначало ръководи комисията по икономика, инвестиции и възстановяване на страната, после оглавява финансовата комисия. Става заместник-председател на парламента през юли, след което е поканен да състави правителство.

„Хайдер е много дружелюбен човек, голям реалист“, казва Заид ал Али, експерт по право и автор на есето „Борбата за бъдещето на Ирак“.

„Хората (. . .) признават, че е твърде достъпен. Приказвате си и после няма защо да си пазиш гърба – живей спокойно, дори да сте на различни мнения“, уточнява той.

Също като Малики и други политици от висок ранг, Абади е прекарал години в изгнание, преди да се върне в Ирак. Живял е във Великобритания; през 1981 г. е защитил докторат по електронно и електроинженерство в университета в Манчестър. Бил е в чужбина през по-голямата част от управлението на Саддам Хюсеин.

В автобиография на своя сайт посочва, че двама от братята му са били арестувани от режима на диктатора в началото на 80-те и екзекутирани като членове на партията „Дауа“, водела борба срещу Саддам. Друг негов брат, обвинен в същото престъпление, е бил арестуван и хвърлен в затвора за 10 години. Ако сполучи до 30 дни да състави правителство, Абади ще се изправи пред огромни предизвикателства.
Ирак е прояден от мащабна корупция, не смогва да подсигури на хората основни услуги като вода и ток, разкъсван е от верски и етнически раздори. Най-трудна задача обаче ще бъде възстановяването на
сигурността – джихадисти контролират обширни зони в пет от иракските провинции. Нападенията в страната вземат всеки месец стотици жертви. Предшественикът на Абади се опита да пребори насилието,
вихрещо се от април 2013 г., използвайки въоръжените сили. Не бе твърде отстъпчив и към своите противници, най-вече тези от сунитското малцинство.

Но без да протегне ръка на сунитите, без да им предостави съществено участие в политическия живот и представителство в кабинета, за властта ще е крайно трудно да обуздае отново поне отчасти насилието в страната. (БТА)
/Андрей Шарков/

 
 
Коментарите са изключени за Хайдер ал Абади – от изгнаник до премиер на Ирак