Хага: Караджич е движещата сила зад етническото прочистване

| от |

Бившият лидер на босненските сърби Радован Караджич е бил „движещата сила“ зад етническото прочистване по време на кървавата гражданска война в Босна, включително някои от най-големите жестокости след Втората световна война, заяви прокурорът на Трибунала в Хага.

„Политиката на етническо прочистване беше напълно разкрита, както и това че д-р Караджич е бил нейната движеща сила“, заяви прокурор Алън Тиегер в заключителната си пледоария по петгодишното дело пред Трибунала в Хага. „Трагедиите, една по една, са негова отговорност“, допълни прокурорът.

Облечен в смачкан тъмносив костюм, лилава риза, лилава вратовръзка на райета и типичната за него бухнала коса, някогашният президент на самопровъзгласилата се Република Сръбска в Босна и предполагаем организатор на клането в Сребреница, слуша съсредоточено с очила на носа. 69-годишният Караджич отговаря по 11 обвинения в геноцид, военни престъпления и престъпления срещу човечеството заради ролята си в жестоката босненска война през 90-те години на миналия век. Тя отне живота на над 100 000 души, а 2,2 милиона бяха принудени да напуснат домовете си.

Според прокуратурата Караджич и покойният сръбски президент Слободан Милошевич и генерал Ратко Младич са действали заедно за „прочистването“ на босненските мюсюлмани и хървати от сръбските територии след разпадането на Югославия през 1991 г. Членове на групата „Майките на Сребреница“, представляваща жертвите на клането през 1995 г., при което бяха убити близо 8000 мъже и момчета мюсюлмани, слушаха заключителните аргументи от отделението за зрителите.

„Очакваме престъпникът Караджич да получи доживотен затвор, да бъде признат за виновен не само за геноцида в Сребреница, а също и за този в други градове в Босна“, заяви говорителят им Мунира Субашич малко след началото на съдебното заседание. Във финалното комюнике по делото на прокуратурата в петък се посочваше, че доживотен затвор е „единствената уместна присъда“.

Освен за геноцид Караджич е съден и за 44-месечната обсада на босненската столица Сараево, която приключи през ноември 1995 г. с около 10 000 убити. Тиегер даде примери на жертви, убити от босненските сръбски сили, включително в Сараево. Една жертва „била погребана през нощта, както станало традиция в Сараево, така че опечалените да могат да го направят, без да бъдат застреляни или обстрелвани с артилерия“, заяви прокурорът. Обвинението и защитата имат по 10 часа за своите пледоарии, очаква се Караджич да завърши своята защита в сряда и четвъртък. Присъдата обаче не се очаква преди октомври 2015 г.

Правният съветник на Караджич Питър Робинсън заяви пред Франс прес, че съдебните заседания са „крайъгълният камък“ в делото на клиента му. „Това е последен шанс за него да представи аргументите си пред съдиите и обществото“, заяви Робинсън.

Милошевич почина по средата на делото му пред Трибунала в Хага пред март 2006 г., а Младич беше изправен пред съда през май 2012 г. Караджич беше арестуван в автобус в Белград през юли 2008 г. и делото срещу него започна през октомври следващата година. Той отсъстваше в началото на процеса, като заяви пред съдиите, че нямал адекватното време да се подготви.

Когато в крайна сметка направи встъпителната си пледоария през март 2010 г., той заяви пред съдиите, че жестокостите по време на войната, за които са обвинявани босненските сърби, били организирани от техните мюсюлмански врагове и че клането в Сребреница е „мит“. В по-късен етап от делото той каза, че „трябва да бъде възнаграден“, защото е направил всичко възможно да избегне кървава гражданска война в Босна.

Но Тиегер заяви, че опитите на Караджич да се „представи като човек на мира“ са фасада. „Той явно е бил решен да не приеме суверенна, независима Босна“ след разпадането на Югославия през 1991 г., счита прокурорът. /АФП

 
 
Коментарите са изключени за Хага: Караджич е движещата сила зад етническото прочистване