Гугъл: България, Босна и Гърция са най-отчаяни от политиците

| от |

Гражданите на България, Босна и Херцеговина и Гърция са най-недоволни от работата на техните правителства. Това сочи изследване на световната търсачка Гугъл.

Заключенията са направени след въпроси свързани с корупцията, безработицата, както и от подкрепата, която дават гражданите за политическите лидери да останат в управлението.

На първо място по неудовлетвореност са гражданите на Босна и Херцеговина, където само осем на сто от тях подкрепят правителството и участващите политици в управлението. Босна е на първо място и по отрицателна оценка за правителството. 91 на сто от босненците са убедени, че най-корумпирани са участващите във властта.

След Босна и Херцеговина в списъка на най-недоволните са България, Гърция, Чехия, Молдова, Пакистан, Перу, Румъния, Коста Рика, Ямайка, Португалия и Испания.

Според Стюарт Холидей, президент на международния център Мередиан оценката на хората зда тяхното собствено икономическо бъдеще играе голяма роля в рейтинга на одобряването. За държавите с ниски оценки общия т знаменател е разминаването между човешкия потенциял – образование и вработеност – и къде хората виждат възможността да градят своя живот. Разминаването влияе в голяма степен върху безработицата. Трите страни с най-висък процент одобрение за правителствата си – Босна и Херцеговина, Гърция и Испания – имат годишни нива на безработица около и над 26%. В три други страни – България, Ямайка и Португалия – безработицата е съответно 13%, 15,3% и 16,2%.

Според проучването в нашата страна само 13% одобряват правителството, неговите решения и действия. Само че 79% от сънародниците ни са убедени, че корупцията в правителствените среди е широко разпространена. Всичко това става при ниво на безработицата в България от 13 на сто.

От колапса на комунизма в Европа досега България се бори да осъществи преход към пазарна икономика, гласи обяснение за страната ни в проучването. И макар страната да започна промени в някаква степен – достатъчно, за да бъде приета в ЕС през 2007 г. – лошите условия на живот и политическите безредици са сред причините за неприятности в страната. През 2013 г. близо 80% от запитаните българи бяха убедени, че корупцията в правителството е широко разпространена. През миналата година протести заляха страната, след като беше разпространена информация, че поради съглашателство между правителството и собственост на чужди фирми конгломерати е предизвикало повишаване на цените на горивата. И макар бившият български премиер Бойко Борисов да си подаде оставката поради протестите, неговата партия спечели през 2014 г достатъчна част от гласовете, за да контролира парламента. /БГНЕС

 
 
Коментарите са изключени за Гугъл: България, Босна и Гърция са най-отчаяни от политиците