Грузинците залагат на ЕС

| от |

Грузия се стреми към сближаване с ЕС и членство в НАТО – все повече грузинци желаят интеграцията със Запада, включително защото кризата в Украйна и присъствието на руски войници в Южна Осетия и Абхазия буди страхове, разказва Дойче веле.

Преди година и половина, когато прозападният президент Михаил Саакашвили изгуби властта в Грузия, мнозина смятаха, че страната ще се обърне отново към Русия. Та нали новоизбраният държавен глава Бидзина Иванишвили е живял дълго в Русия и именно там е натрупал милиарди. Предполагаемият външнополитически обрат обаче не се състоя – и новото ръководство на страната се обявява твърдо за Европейския съюз и НАТО.

Решението ще е суверенно

Министърът по европейската и евроатлантическата интеграция Алекси Петриашвили нарича избора исторически: „Руския иска да установи сфери на влияние, да сложи край на нежеланото от нея източни партньорства на Европейския съюз и да зачеркне нашите интеграционни усилия. Но аз мисля, че е твърде късно – 85 процента от грузинците искат страната им да се присъедини към Европейския съюз, а над 80 поддържат членството в НАТО“.

Досега нито Европейският съюз, нито НАТО са отправили към Грузия покана за членство, но пък през юни предстои сключването на споразумение за асооцииране на Грузия с Евросъюза. Както заявява по този повод Петриашвили: „След подписването сме готови да обсъдим с Русия въпроса как тя би могла да спечели от асоциирането на Грузия с Европейския съюз. Отворени сме към подобна възможност, само че не и преди подписването. Става дума за наше суверенно решение, това е двустранен въпрос между Европейския съюз и Грузия“.

Опозиционният лидер Давит Дартиашвили споделя тази позиция: „Европейският съюз и особено Германия изразходваха изключително много енергия, за да обяснят на руснаците, че нищо във външната политика на Европейския съюз не е насочено срещу Русия или срещу интересите на Русия. Но полза от това нямаше“.

Заплашителната Русия

Много грузинци смятат, че европейската подкрепа за Грузия не е достатъчно решителна. От войната със съседна Русия не са минали и шест години, но оттогава и до ден-днешен в отцепническите региони на Грузия се намират руски войници. Те са най-малко 5 000 души и Грузия определено се чувства под заплаха от тяхното присъствие.

Марина Лапаши, която живее в малкото градче Гори, бомбардирано през 2008 от руските самолети, казва: „Харесвах много Русия, но сега ме е страх от нея“. Жената е учителка, но вече от години е безработна. Надява се най-вече на нещо, което да подобри живота ѝ, надява се на работа. Изпитва носталгия по предишните времена и тайно се пита дали в крайна сметка с Русия не би било по-добре. „Ако Русия се отнесе към нас цивилизовано, би могло да се помисли по въпроса. Детството ми в Съветския съюз беше много щастливо. Имахме вила, ходила съм в Москва, в Петербург, във Вилнюс, през ваканциите – в Сочи. Децата ми не могат да се похвалят с нищо подобно.“

Някои наблюдатели смятат, че най-вече консервативно-религиозните кръгове в Русия биха могли да насочат настроенията срещу Европейския съюз и в полза на Русия. Подобно на руснаците, грузинците са православни християни. Както сочат допитванията, грузинският патриарх Илия се ползва с най-голямо доверие: 90 процента. Но и Илия е поддръжник на Европейския съюз. По време на посещението на еврокомисаря по разширяването Щефан Фюле в Тбилиси в началото на март, патриархът заяви, че грузинската църква ще стори всичко възможно, за да може Гурзия да се присъедини към Европейския съюз.

 
 
Коментарите са изключени за Грузинците залагат на ЕС