Грузинското вино в квеври – световно нематериално наследство

| от |

Традиционният грузински метод за правене на вино в големи глинени делви – квеври, получи статут на нематериално световно културно наследство на сесия на Междуправителствения комитет по опазване на нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО, съобщи агенция „Новости-Грузия“, като се позова на Министерството на културата и опазването на паметниците на Грузия.
VIII сесия на Междуправителствения комитет по опазване на нематериалното културно наследство се провежда от 2 декември (понеделник) до 7 декември (събота) в Баку, Азербайджан.

Kvervi

Участниците в нея разглеждат заявките за попълване на списъка на организацията с нови обичаи и форми на творчеството. Сред тях е традиционният метод за правене на вино в Грузия.

Грузинският метод за правене на вино в квеври няма аналог в света, твърдят специалистите. Самите квеври – глинени амфори, от древността се използвани за ферментация и съхранение на виното.

Обикновено ги закопават в земята или замазват с глина. Понякога съдовете достигат гигантски размери – по около 2 метра, а на широчина около 1,5 метра. В тях се събират неколкостотин литра.

Помещенията, където се съхраняват квеврите с вино, се наричат „марани“ – изби.
ЮНЕСКО присвои също на японската национална кухня статута на нематериално световно културно наследство, припомня ИТАР-ТАСС. Така тя стана петата национална кухня, която поучава
подобен статут. Преди нея за нематериално световно културно наследство бяха признати френската, турската, мексиканската и средиземноморската кухни.

Националната кухня на Япония непрекъснато набира популярност по целия свят. Малцина са хората, които не познават ястието със сурова риба суши. Не са малко и почитателите на някои
по-екзотични японски блюда. В списъка бяха включени и китайските абаци (древните вертикални сметала), предаде Франс прес. При този уред изчисленията се правят с помощта на камъчета, мъниста или пулове, вместо – с числа. Топчетата са нанизани на телове, опънати в рамка. Последователните телове показват единици, десетици, стотици хилядни и така нататък. Чрез преместване на топчетата хората могат да събират, да изваждат, да умножават и
да делят числа.

 
 
Коментарите са изключени за Грузинското вино в квеври – световно нематериално наследство