Грипна епидемия и в София от утре. Търсете детегледачки

| от |

655-402-gripСтоличната регионална здравна инспекция обяви грипна епидемия на територията на София. От утре се спират плановите операции, детски и женски консултации, свижданията в болниците. На Столичния инспекторат по образование е препоръчано да спрат за една седмица учебните занятия в училищата. Според шефа на инспектората Ваня Кастрева обаче няма да има спиране на учебния процес:

Към настоящия момент нямаме данни за достигнати епидемични нива на заболяемост в училищата. Това означава минимум 30 процента болни деца. Наш съвет към родителите е, ако децата им наистина не са болни, те да си ходят на училище, не само затова, че е краят на учебния срок. Нека да помислим, че грижа на всички ни е здравето и безопасността на децата ни, а училището е една от най-сигурните среди, които можем да предложим.

Главният здравен инспектор д-р Ангел Кунчев обясни, че директорите на детските градини решават индивидуално:

Няма пряка зависимост между обявяваните епидемични стойности на заболяваемостта и спиране на училищата, тъй като там наблюдаваме конкретно процента на отсъстващите. В детските градини не пристъпваме към такава мярка, тъй като затрудняваме изключително много родителите. Там по-важен е сутрешният филтър, за да не допускаме деца със симптоми, болни, да продължават да посещават градината или ясла.

Към момента няма да бъдат затваряни детски градини и ясли в София поради грип, съобщиха от Столичната община. По разпореждане на Столичната регионална здравна инспекция районните епидемиолози ще посещават детските градини и ясли за проверки на място. Директорите на детските заведения ще спазват всички препоръките на районните епидемиолози.

По-рано грипна епидемия беше обявена за София област. Пред епидемия са и областите Враца, Монтана, Русе, Стара Загора и Ямбол.

Грипната ваканция в Бургас беше отменена и от утре училищата са отворени. Все още са спрени операциите, свижданията и консултациите на бременни жени и деца.

Днес пък грипната ваканция бе отменена за Бургас. От утре – четвъртък, учениците ще имат нормални учебни занятия.

Очаква се до края на седмицата грипна епидемия да бъде обявена и в областите Враца, Монтана, Русе, Стара Загора и Ямбол.

 
 
Коментарите са изключени за Грипна епидемия и в София от утре. Търсете детегледачки