Григор Димитров загуби финала в Стокхолм от Бердих

| от |

Григор Димитров бе само на една победа от това да събере пълен комплект от АТР титли през настоящия сезон на всичките четири настилки, на които се играе съвременния тенис, но за съжаление не успя да защити трофея си в Стокхолм, отстъпвайки на финала със 7-5 4-6 4-6 на Томаш Бердих.

Така чехът си върна трофея, който завоюва в шведската столица през 2012 г. Двубоят бе от изключително значение и за двамата тенисисти, които преследват класиране за заключителния турнир на АТР в Лондон. Бердих, който бе сочен от букмейкърите за фаворит в срещата, направи пробив в седмия гейм, който Гришо успя да върне в последния възможен момент – когато чехът водеше с 5-4 и подаваше за спечелване на сета. Последва гейм на нула за Григор и нов негов пробив, благодарение на който не се стигна до тайбрек и първата ни ракета поведе в сетовете.

Вторият започна с пробив на Бердих и затвърждаването му. Григор не допусна повече грешки на свой сервис, но не успя и да върне пробива и загуби частта. В решителния трети сет Димитров отново подава пръв и пак бе пробит рано-рано. Ситуацията от втората част се повтори, хасковлията отново не успя да направи обрат и напусна корта победен.

В цифрово изражение седмицата за Григор означава чек за 49,770 евро от наградния фонд и 150 точки за световната ранглиста, които обаче няма да прибави към актива си, тъй като имаше да защитава общо 250 от миналогодишното издание на турнира в Стокхолм. Това ще доведе и до загуба на позицията му в Топ 10 на ранглистата, в която от понеделник българинът вече ще заема №11.

Днешното поражение ще се отрази и върху шансовете му за класиране на Мастърса в Лондон, след като в началото на седмицата Григор изоставаше с 300 точки от осмата позиция в „Race to London“ ранглистата, а сега разликата между него и осмия в класирането Анди Мъри ще се увеличи до 330 точки, като в същото време до края на сезона остават само още два турнира.

Сега за Григор Димитров предстои пътуване по посока Базел, където през следващата седмица ще играе на силния турнир „Swiss Indoors Basel“, който е от пркатегория АТР 500. Българинът е поставен под №5 в основната схема и ще започне своето участие срещу 17-годишния Александър Зверев,добавя TennisKafe.com.

 
 
Коментарите са изключени за Григор Димитров загуби финала в Стокхолм от Бердих