Григор Димитров с ново рекордно класиране в световната ранглиста

| от |

Григор Димитров записа ново рекордно изкачване в световната ранглиста на Асоциацията на професионалните тенисисти, съобщава сайтът на Асоциацията.

В най-новото издание на седмичната класация българският тенисист се изкачва с една позиция до №8 в света. Димитров е с актив от 3 270 точки.

„Топ 10 е добра част от биографията на всеки играч, но това има по-скоро публична стойност. Ако бъдем практични, важните класирания са топ 4, топ 8, топ 16. Те са определящи за поставянето на играчите на отделните състезания и в този смисъл са по-важни“, цитира думите на Григор сайтът TrnnisKafe. А това означава – Намираш ли се в Топ 8, това означава значително по-леки жребии на турнирите от Големия шлем и възможност за среща с тенисист от първата четворка най-рано на четвъртфинал. Също така в по-ранните фази на състезанието не играеш срещу тенисист от Топ 16, а срещу поставен в границите от №17 до №32.

Според класацията отразяваща представянето на тенисистите само през календарната година и която служи за определяне на участниците на Мастърса на осемте най-добри, то в нея Григор е под №6 в света. Джокович и Надал – настоящите №1 и №2, вече са си осигурили място в Лондон, а битката е за останалите шест и в нея Димитров има повече от добри шансове да направи своя дебют на заключителния Мастърс.

Петият в класацията Томаш Бердих е на само 265 точки пред българина, а след него са Ферер и Раонич, който засега заема последното осмо място, даващо право на участие в Лондон. Тримата тенисисти, които към днешна дата остават под чертата, но в същото време имат най-големи шансове да се намесят в битката за финалния Мастърс, са деветият Нишикори (на 310 точки след Гришо), десетият Мъри (на 350 т.) и единадесетият Гулбис (на 520 т.).

Иначе в „Топ 3“ на ATP промени няма като лидер е Новак Джокович от Сърбия с 12 130 точки, следван от Рафаел Надал от Испания с 12 667 точки и Роджър Федерер от Швейцария (6 070 точки).

Мястото си в ранглистата в „Топ 10“ подобрява и канадецът Милош Раонич. Той е №6 в света.

 
 
Коментарите са изключени за Григор Димитров с ново рекордно класиране в световната ранглиста