Григор Димитров на полуфинал в Канада, след като спаси 2 мачбола

| от |

Григор Димитров победи южноафриканеца Кевин Андерсън в изключително драматичен мач и се класира за полуфиналите на турнира от сериите „Мастърс 1000“ в Торонто.

Най-добрият български тенисист в историята се наложи с 5:7, 7:5, 7:6(6) след 2 часа и 59 минути игра, като спаси два мачбола при 4:5 в третата част. Следващият опонент на седмия в схемата Димитров ще бъде Жо-Вилфред Цонга от Франция.

В първия сет Григор стигна до сетбол при 5:4, но гигантът Андерсън го отрази. Веднага след това 23-годишният хасковлия допусна пробив и след това африканецът спечели сета.

Димитров направи брейк във втората част за 2:0, след това стигна до 5:2. В деветия гейм българинът вече сервираше за изравняване на сетовата. Кевин Андерсън успя да върне пробива. В 11-ия гейм Гришо спаси нова точка за пробив, а в заключителната игра от частта направи брейк, с който я спечели.

Драмата в третия сет започна в деветия гейм, когато 21-ият в света Андерсън проби на нула подаването на Димитров. При 5:4 203-сантиметровият тенисист поведе с 40:15 и имаше два мачбола. Григор не трепна и ги спаси. Така се стигна до тайбрек. В него първата ракета на България на свой ред стигна до точка за класиране на полуфинал при 6:5 точки, но не успя. При 7:6 за полуфиналиста от Wimbledon съперникът реши двубоя като направи двойна грешка.

grigor

За второто си класиране на полуфинал от сериите „Мастърс 1000“ Гришо заслужи 360 точки за световната ранглиста, където е на рекордното за него и българския тенис осмо място сега. Следващият му съперник е Жо-Вилфред Цонга, който отстрани Анди Мъри със 7:6(5), 4:6, 6:4. До момента Димитров има 3 загуби от французина, но последният им мач беше през 2011 година в Пекин, когато Цонга се наложи със 7:6, 7:5. /БГНЕС

 
 
Коментарите са изключени за Григор Димитров на полуфинал в Канада, след като спаси 2 мачбола