Греъм Уотсън: Пеевски е избор на ДПС, Кончита ще гласува за либералите

| от |

Сър Греъм Уотсън е един от евродепутатите за югозападна Англия и Гибралтар. На тази позиция е от 1994 година насам и тази година отново ще се кандидатира за място в Брюксел.

Уотсън е и лидер на Алианса на либералите и демократите в Европа (АЛДЕ), в който участват 55 национални партии от ЕС, включително и ДПС.

watson

С Греъм Уотсън разговаря Юлия Кошаревска. Английската версия на интервюто можете да видите тук.

Защо се кандидатирате отново за евродепутат?

Защото вярвам, че работата на Европейския парламент става все по-важна и се надявам да продължа да допринасям към нея и в следващия мандат.

Какво ще е първото нещо, което ще направите в Брюксел, ако ви изберат отново?

Като президент на АЛДЕ, първата ми работа ще е да свикам либералните премиери и министри, за да се подготвим за срещата, на която ще се избере Европейската комисия и останалите топ постове.

Кои са трите най-важни причини за оставането на Великобритания в ЕС.

Работни места, престъпност и околна среда. Над 3 милиона работни позиции във Великобритания зависят от търговията с ЕС. Важно е за полицията и съдиите ни да си сътрудничат с колегите си от Европа, за да се преборят с престъпността. И последно, трябва да работим със съседите си, за да се преборим с предизвикателствата на околната среда като климатичните промени.

Вие бяхте на първия ред, когато Ахмед Доган, тогавашният лидер на ДПС, беше атакуван по време на конгрес на партията миналия януари. Вторият кандидат в евролистата на партията е противоречивият Делян Пеевски. Какво мисли АЛДЕ за тази кандидатура?

Всяка партия, част от АЛДЕ, сама трябва да избере кандидатите си за евроизборите. АЛДЕ не бива да се намесва във взимането на подобни решения.

Ще подкрепите ли предложението на полския премиер за Енергиен съюз?

Не мисля, че решението за енергийна сигурност на Европа е намиране на нови начини за купуване на руски газ. Трябва да развиваме собствени източници на възобновяема енергия и да създадем зелен европейски енергиен съюз.

Какво мислите за победителя на Евровизия?

Бих се обзаложил, че тя ще гласува за Либералите следващата седмица! Сериозно, мисля, че победата на Кончита е добър символ на европейската отвореност, толерантност – с една дума – на либерализма!

Ако можехте да промените едно нещо, което се случи в ЕС през последните 12 месеца, какво би било то?

Щях да накарам французите да спазват същата икономическа дисциплина като всички останали.

 
 
Коментарите са изключени за Греъм Уотсън: Пеевски е избор на ДПС, Кончита ще гласува за либералите