„Гравитация“ и драмата „12 години в робство“ триумфираха на наградите БАФТА

| от |

Драмата „12 години в робство“ спечели топ отличието за най-добър филм на британските „Оскар“-и – наградите БАФТА, но лъвският пай от призовете обра космическият трилър „Гравитация“.

1

С наградата за най-добър филм драмата „12 години в робство“ на режисьора Стив Маккуин циментира статута си на фаворит за „Оскар“ преди церемонията за отличията на Американската академия за кинематографично изкуство и наука след две седмици.

4

Освен приза за най-добър филм, лентата на Маккуин донесе наградата за най-добър актьор на британеца Чиуетел Еджиофор, превъплътил се в главната роля на измамен и продаден в робство
музикант. „Тази награда е твоя. Ще я задържа, защото съм такъв човек, но тя е твоя“, с тези думи Еджиофор се обърна към режисьора Стив Маккуин.

2

На церемонията в лондонската Кралска опера режисьорът напомни, че робството все още съществува в някои части от света. „Докато ние седим тук, в света има 21 милиона хора в робство. Надявам се, че след 150 години друг режисьор няма да направи такъв филм“, сподели 44-годишният Стив Маккуин. Продуцентът на „12 години в робство“ Брад Пит, придружен на церемонията от половинката си Анджелина Джоли, облечена като него със смокинг, заяви, че се гордее с филма, базиран по истинската история на Соломон Нортъп.

„Тази история ни учи, че всички сме еднакви и че свободата и достойнството ни са всичко, за което се борим“, каза Пит. Лъвският пай от шест награди БАФТА обаче обра космическият трилър „Гравитация“ на мексиканския режисьор Алфонсо Куарон и с участието на холивудските звезди Сандра Бълок и Джордж Клуни. Въпреки „смесеното си потекло“, лентата грабна приза за най-добър британски филм и донесе режисьорското отличие на Куарон.

3

„Гравитация“ спечели награди и в категориите за звук, музика, визуални ефекти и операторско майсторство. Носителят на приза за най-добър режисьор Алфонсо Куарон почете водещата звезда на „Гравитация“ Сандра Бълок. „Без нейното изпълнение тази история щеше да е безсмислена“, заяви мексиканецът. С три награди се окичи филмът „Американска схема“ – за най-добра актриса в поддържаща роля (Дженифър Лорънс), най-добър оригинален сценарий и грим.

Призът за най-добра актриса спечели австралийката Кейт Бланшет за ролята на обедняла богаташка в лентата „Син жасмин“ на Уди Алън. Бланшет посвети наградата си на своя приятел и колега Филип Сиймор Хофман, починал в началото на месеца. В категорията за най-добър актьор в поддържаща роля беше отличен Баркхад Абди за превъплъщението си в образа на сомалийски пират в лентата „Капитан Филипс“. 28-годишният сомалиец нарече „нереалистичен“ възхода си от никому неизвестен актьор от Минесота до върховете на славата. „Ние дойдохме от нищото, но вижте какво получихме“, сподели Абди, говорейки за себе си и за останалите сомалийски актьори във филма. За ролята си сомалиецът е номиниран и за „Оскар“. Филмът „Филомена“ спечели приза за най-добър адаптиран сценарий.

Наградата за най-добра анимация получи „Замръзналото кралство“. Призовете за най-добър чуждоезичен и документален филм бяха присъдени съответно на италианската лента „Великата красота“ и „Законът на убийството“.

В категориите за сценография и костюми призовете бяха присъдени на лентата „Великият Гетсби“. С наградата „Изгряваща звезда“ за обещаващи таланти – единственото отличие на Британската академия за кино и телевизия, носителят на което се определя от публиката, беше удостоен Уил Поултър. Голямата звезда на британските кино, театър и телевизия Хелън Мирън стана почетен член на БАФТА. Почетното членство е най-високото отличие, присъждано от Британската академия за кино и телевизия. Сред предишните му носители са Чарли Чаплин, Алфред Хичкок, Стивън Спилбърг, Шон Конъри, Елизабет Тейлър, Джули Кристи, Ванеса Редгрейв, Кристофър Лий, Мартин Скорсезе, Алън Паркър. Отличието й беше връчено лично от принц Уилям.

Почетен приз за изключителен принос към британското кино получи режисьорът Питър Грийнауей.
За много холивудски звезди наградите БАФТА, присъждани от Британската академия за кино и телевизия, са ключова спирка по пътя към „Оскар“-ите две седмици по-късно. И макар температурите
в Лондон далече да не бяха холивудски, слънцето се оказа благосклонно към звездите от Меката на киното и техните британски колеги и озари преминаването им по червения килим преди наградното шоу. По него преминаха Леонардо ди Каприо, Ейми Адамс в черна рокля на британската дизайнерка Виктория Бекъм, Том Ханкс и съпругата му Рита Уилсън, Опра Уинфри, и техни британски колеги като Джуди Денч и Ема Томпсън. Кенийската актриса Лупита Нионго блесна в зелена рокля на „Диор“.

Последен пристигна принц Уилям, който е президент на БАФТА.

Outstanding British Film: Gravity

Original Music: Gravity

Outstanding Debut: Kieran Evans, Kelly + Victor

Supporting Actor: Barkhad Adbi

Cinematography: Gravity

Supporting Actress: Jennifer Lawrence, American Hustle

Original Screenplay: American Hustle

Adapted Screenplay: Philomena

EE Rising Star: Will Poulter

Special Visual Effects: Gravity

Film Not In The English Language: The Great Beauty

Leading Actor: Chiwetel Ejiofor, 12 Years a Slave

Director: Alfonso Cuaron

Leading Actress: Cate Blanchett, Blue Jasmine

Best Film: 12 Years a Slave

 
 
Коментарите са изключени за „Гравитация“ и драмата „12 години в робство“ триумфираха на наградите БАФТА