Гръцките „съкровища“ отново носят пари

| от |

Доскоро туризмът в Гърция бе в същото безнадеждно състояние, в което беше и държавата. През този сезон обаче браншът изживява истински ренесанс – включително и поради това, че кризата научи гърците да са по-гъвкави, прише Дойче веле.

Цената на чаша капучино в най-обикновено кафене беше скочила до безсрамните 4,80 евро, но вече отново може да се намери за 2,90 евро. А много хотели в Атина са доволни и на 40 евро за нощувка. В условията на икономическа криза много неща поевтиняха в Гърция, което сега се превръща в мотор за туризма.

През тази година в страната се очакват рекорден брой туристи – над 20 милиона, похвали се неотдавна премиерът Андонис Самарас. Големи туристически агенции като TUI и „Томас Кук“ отчитат сериозен ръст на резервациите, изразяващ се в двуцифрени числа. Това е добра новина, защото само допреди една година гръцкият туризъм буквално се беше сринал. Местните хора не ходеха на почивки поради липса на пари, а чуждестранните туристи избягваха Гърция заради икономическата несигурност и опасността от безредици. А страната има много съкровища, които може да предложи на туристите: море и слънце, антична история и добра храна.

Модернизирани хотели с повече туристически услуги

Много хотели използваха кризисната година за обновяване и модернизиране на туристическата база, за по-тясно профилиране – в семейни хотели или т.нар. Adults-only-Hotels (само за възрастни), или за разширяване на туристическите услуги. „Много хотели разнообразяват менютата за закуска и пристрояват зали за фитнес, макар че не винаги разбират, защо германските туристи толкова много държат на подобни неща“, казва Петер Щруб от туристическата агенция „Studiosus“.

Германските туроператори определят това развитие като ренесанс на туризма в Гърция, пише вестник „Генераланцайгер“. Цитиран е президентът на браншовия съюз Норберт Фийбих, който казва: „Отминаха времената, когато гръцките вестници публикуваха саркастични колажи на канцлерката Меркел с пречупен кръст. По онова време голяма част от германските туристи действително избягваха Гърция – за щастие това продължи кратко“. По този повод вестник „Рур Нахрихтен“ посочва, че след спад до около 2 милиона турсти през кризисната 2012 година, от миналия туристически сезон насам отново расте броят на германските туристи в Гърция.

„Никога не сме имали съмнения относно потенциала на Гърция“, казва пред „Зюддойче цайтунг“ Катрин Шпихала от TUI. Според нея обаче резултатът се дължи не само на адекватните действия на гръцките домакини, но и на реакцията на германските туроператорски фирми. Така например много от тях са започнали да предлагат засилено т.нар. Open Jaw Flight – полети, при които връщането е от летище, различно от това на пристигането. Това е привлякло много туристи, които по време на почивката си искат да посетят повече от един остров. Онова, над което и домакините, и туроператорите трябва да поработят още, е как да бъде удължен сравнително късият туристически сезон в Гърция – за да има например отворени ресторанти до по-късно през туристическия сезон. На остров Крит например сезонът вече продължава от Великден до ноември.

Факторът цени

Разбира се – цените също са важни. Специално при „Томас Кук“ почивките в Гърция са с около 3 процеста по-ниски, отколкото миналогодишните. Гръцкото правителство твърди, че от 2009 година насам цените на хотелските нощувки в страната са поевтинели с около една трета. Дали обаче те ще се задържат трайно на това ниво, предстои да видим: междувременно гърците успяха да спечелят нови пазари – все повече туристи от Индия и Китай откриват прелестите на егейските летни курорти. В резултат на това на някои от гръцките острови големите туристически агенции водят истински битки за повече хотелски легла, посочва „Зюддойче Цайтунг“.

 
 

Почина майстер Емон от Game of Thrones

| от chronicle.bg, по BBC |

На 93-годишна възраст почина британският актьор Питър Воън. Последната му известна роля е тази на майстер Емон в култовия сериал на HBO Game of Thrones.

Той е носител на БАФТА за най-добър актьор в главна роля.

Агентът му Сали Лонг-Инес обяви: „Потвърждавам това, че за голямо съжаление Питър Воън си отиде в около 10.30 ч. тази сутрин. Той почина в мир, заобиколен от семейството си“.

 
 

Air France и KLM въвеждат нова тарифна схема за полетите си в Европа

| от CHR Aero |

Air France и KLM въвеждат разнообразие от оферти за икономичната класа за всички свои международни полети в рамките на Европа, Северна Африка и Израел. Клиентите ще могат да избират от три оферти, всяка от които предлага специфични услуги и условия. Те ще са на разположение онлайн за KLM в края на януари 2017.

– Оферта „Лека“ е за пътници, които търсят най-ниската възможна тарифа и пътуват без да регистрират багаж.

– Оферта „Стандарт“ е с допълнителна такса от  40-50 евро и предлага на клиентите допълнителни предимства, като например възможността да регистрират един багаж безплатно и да променят своя билет без такса.

– Оферта „Флекси“ е с допълнителна такса от 70-150 евро и предлага на клиентите максимална гъвкавост (без такси за промяна и връщане, без допълнително заплащане) и възможността да се възползват от услугата SkyPriority, за приоритетен достъп на летището, храна по време на полет. Офертата на Air France и KLM „Флекси“ е в отговор на търсенето на бизнес пътниците,  които могат да се възползват от всички продукти и услуги на двете авиокомпании в мрежата на средни разстояния.

„Прозрачност и разнообразие от възможности за нашите клиенти, са в основата за създаването на тези нови тарифи на Air France и KLM за мрежата на средни разстояния. С въвеждането им клиентите сами избират  услугите, от които се нуждаят. “ – заяви Питър Ботсма, изпълнителен вицепрезидент „Търговска стратегия“ на Air France-KLM.

 
 

Опитайте вкусове от четирите краища на света

| от chronicle.bg |

Празниците и добрата храна събират хора около масата. Именно затова в навечерието на коледните празници, ИКЕА предлага на посетителите си да опитат традиционни храни от Ирак, Непал, Сърбия и Ливан. На 10 декември Мулти Култи колектив гостува в магазина със специално кулинарно шоу.

Участници в събитието са четирима готвачи – емблематични представители на софийската гастрономична сцена, които ще представят кулинарното богатство на родните си страни.

Кулинарни умения ще демонстрира Фреди Бениамин от знаменития ресторант Ашурбанипал, който ще покаже магията на традиционната иракска кухня с топлото предястие самбусак – малки банички с вегетариански пълнеж, поднесени с ароматен черен чай.

Носителят на медал от прочутия конкурс „Скариада” в Лесковац – Майстор Даци от ресторант „Котилото“, ще демонстрира умения в приготвяне на традиционната сръбска скара, която ще допълни с любимата си разрядка урбанес.

Ливанецът с френско сладкарско образование Хани Таук от сладкарница Карамел.бг, ще демонстрира как се правят най-добрите в България хрупкави френски кроасани.

Главният шеф-готвач на ресторант Гуркха Гунджа Б. Чокхал ще ни пренесе в Непал с вкусна зеленчуковата хангама – парченца от ситно нарязани и запържени в дълбок тиган зеленчуци, овкусени с ароматни индийски подправки.

 
 

Идеалното тяло за зимата

| от |

През лятото всеки иска плочки, буци по ръцете и нисък процент телесни мазнини. Зимно време хората искат чай, одеяло и да си пуснат нещо да мърмори по телевизията. Това е така, защото вън e майка си и баща си – поледици, виелици, студ. Земята толкова се е стегнала, че е време да сменят метрото с теснолинейка. За да сме резистентни на студа, трябва да имаме подходящо тяло – тяло, за което никой не говори. Зимно тяло. Това става по един-единствен начин – с диета.

Всякакви видове месо. Имам един приятел, който има един приятел, който казва, че не яде брано, а яде драно. Месото е основната суровина на живота. Ако сте веган – не знам. Веганите не отлитате ли на юг през зимата?

Картофи и тесто. Въглехидратите трябва да са като студентите – да влизат лесно и да излизат трудно.

Риба. В главите на хората рибата не е нито месо, нито картоф. Тя се сервира в два случая. Единият е, когато е празник, другият е, когато жена ви е решила, че вече няма място за нея в сърцето ви, защото то е затлачено от правилните ви кулинарни решения.

Подправки. Ползва се основно червен пипер. Начинът на прилагане е извънредно прост – взимате червен пипер и с него поръсвате едно парче сланина. По-късно нарежете сланината и наръсете обилно което и да е от предходните блюда със сланина.

Ако прекалите с подправките, блюдото ви може да стане разпадащо се, „рошаво“ и трудно за обхождане – като подхвърлян дюнер. Това, разбира се, не означава да не прекалявате, а да чукнете на всичко по 2-3 яйца за спойка. Белтъкът на яйцата дава протеините, необходими за оцеляване при лунарните условия на живот по спирките сутрин. Жълтъкът пък осигурява необходимия холестерол за онова сигнално червено лице и стягане в гърдите.

Зеле от типа „кисело“. Чувате ли от съседите нехарактерна дандания? Появяват ли им се неотложни ангажименти, когато искате да им отидете на гости? Шумът е заради такането на зелето, а неотложните ангажименти са, за да не отидете у тях да им изядете зелето.

Чесън. Познавам хора, които си купиха кола, за да могат да ядат чесън, без да пречат на тези в градския транспорт. Благородни хора. Благородни и здрави. Благородни, здрави и низвергнати от обществото.

Плодове и зеленчуци. Човек трябва не само да се храни добре, но и да бъде в красива обстановка. Ябълки, пиперки, гъби, орехи… Това са все неща, които изглеждат добре изсушени на масата. Все пак цяла зима ще седят на тая масата.

Течности

Не искам да говоря като реклама в интернет, но с помощта на тази диета ще постигнете желаното и нужно тяло. Грижете се за себе си, защото животът е кратък, особено ако не се грижите за себе си.