Градът, в който се правят футболните топки

| от |

В един град в Пакистан се произвеждат футболни топки. Много футболни топки. Почти половината от всички футболни топки, които се търкалят по света.


106

Изглежда, че новите технологии, които повишават ефективността на работата се разпространяват бързо и гладко. Но не винаги е така. Проучване от преди 6 години, което изследва тенденциите от последните два века показа, че средно, страните са усвоили революционни технологии (като производство на стомана и електричество) са го направили 47 години по-късно.1

Как иначе да се обясни, че днес, 40 процента от футболните топки по света все още се
произвеждат по старинен ръчен начин в един град в Пакистан.

Градът се нарича Сиалкоти, в него живеят 1,6 милиона жители и над 100 фирми, които работят за футбола. Още през 1892 г. в тази някогашна британска колония се произвеждали топки за Световната купа.

В проучване на Колумбийския университет, който се е занимавал с този феномен, се предполага, че под натиска на конкуренцията от Азия и Китай, пакистанските занаятчии скоро ще приемат предлаганата нова технология, за да се ускори процесът на рязане и спестяване на материал.

Но само 34 фабрики са приели този метод. Изследователите скоро установили, че причината за това са работниците. Недоволството идвало от там, че докато учат новата кройка, те биха произвели по-малко топки и биха взели по-малка заплата.

Затова са готови дори да лъжат работодателите си, че новото не струва и че фирмата губи време и пари. След като на работниците им била предложена парична премия, ако работят по новата кройка, ситуацията значително е променила.

107

Проучването е още едно доказателство, че за да успее една компания, нейните цели и личните цели на работниците трябва да се синхронизират. Ако между това, което компанията иска и това, което те очакват има значителни различия, тогава иновациите няма да навлязат лесно.

 
 
Коментарите са изключени за Градът, в който се правят футболните топки