Градът на липите събира кинозвезди от цяла Европа

| от |

За втора поредна година община Стара Загора подкрепя европейското кино. Градът е домакин на престижния международен форум за съвременно и качествено европейско филмово изкуство „Златната липа“. След като дебютното издание на фестивала пожъна невероятен успех и привлече вниманието на критичната филмова гилдия и взискателната кино публика не само у нас, но и в чужбина, „Златната липа“2014 вдига летвата още по-високо и обещава много вълнуващи изживявания на големия екран и незабравими срещи със звездите от европейското филмово изкуство.

Mixodown

Очаквано събитието ще събере в града на липите популярни и любими актьори и режисьори от България и цяла Европа. VIP гостът и голямата изненада за почитателите на европейското кино и гостите на фестивала тази година е големият италиански актьори и режисьор Джанкарло Джанини. Директорът на кино форума „Златната липа“ Магдалена Ралчева ще му връчи награда „Златна липа“ за цялостен принос, а самият Джанкарло Джанини по традиция ще засади липа в звездната алеята на липите, която община Стара Загора любезно предостави и определи да бъде на специално място в града – пред Операта. В деня на откриването на кино форума, на 31 май 2014 г. ще бъде излъчен най-новият филм на Джанкарло Джанини „Комарджията, който няма да умре“, заснет през миналата година от него като режисьор на лентата.

За престижа, амбицията и духа на международния филмов фестивал „Златната липа“2014 красноречиво говорят деветте филма, избрани да участват в конкурсната програма на тазгодишното му издание. Всички заглавия са умело подбрани, а лентите са заснети през последните 2 години.

Режисьорът Петър Попзлатев показва най-високо оценения български филм „Аз съм ти“ по „Роман без заглавие“ на Димитър Димов и „Адриана“ на дъщеря му Теодора Димова. На екрана са само звезди – Жанет Спасова, Михаил Билалов, Владимир Пенев, Ирмена Чичикова, Захари Бахаров, Деян Донков, Владо Карамазов. Това ще бъде и официалната предпремиера на филма „Аз съм ти“, която ще се състои по време на фестивала „Златната липа“.

Небезизвестният руски режисьор Константин Лопушански влиза в надпреварата с „Ролята“. Внимание заслужават още лентите на полския режисьор Мачей Папшица „Искам да живея“, на австрийката Катарина Мюкщайн – „Талеа“, както и на гръка Янис Сакаридис – „Дива патица“. Струва си да видите още филма на шотландеца Греъм Хюз „Практическо ръководство за едно грандиозно самоубийство“ и на белгийката Вивиан Гоффет – „Ям Дам“. За най-добър филм на второто издание на международния кино фестивал „Златната липа“ ще се борят и лентите „Керту“ на естонския режисьор Илмар Рааг и „Божествена смяна“ на унгареца Марк Боджар.

В афиша извън състезанието ценителите на седмото изкуство ще видят още осемнайсет забележителни филмови заглавия от Италия, Германия, Белгия, Дания, Норвегия, Чехия, Полша, Русия и Естония.

Не по-малко впечатляващо е и българското игрално и документално присъствие в рамките на „Златната липа“2014. Младият и талантлив актьор и режисьор Ники Илиев ще представи пред публиката в Стара Загора новия си филм „Живи легенди“. В него участват все известни имена като: Орлин Павлов, Димо Алексиев, Стефан Щерев, Саня Борисова-Илиева, Любомир Ковачев. Не остава незабелязано и присъствието на големия италиански актьор Микеле Плачидо.

Още един нов български игрален филм ще бъде излъчен по време на кино форума в Стара Загора. Това е лентата на режисьора Емил Христов „Цветът на хамелеона“, която също събира популярни родни артисти. Сред тях са: Руси Чанев, Христо Гърбов, Деян Донков, Руши Видинлиев, Ирена Милянкова, Самуел Финци, Светлана Янчева.

Филмовият фестивал „Златната липа“ дава тласък за завръщане на документалното българско кино. Неговите почитатели ще имат уникалната възможност да се срещнат с четири изключителни документални филма, заснети през 2013 г. – „Вапцаров. Пет разказа за един разстрел“ на режисьора Костадин Бонев, „Живот почти прекрасен“ на Светослав Драганов, Ром Кихит на Петя Накова и Нина Пехливанова, както и „Последните черноморски пирати“ на Светослав Стоянов.

Всички филмови прожекции по време на международния филмов фестивал „Златната липа“ ще бъдат в Операта и в Библиотеката, а входът отново е свободен.

Конкурсна програма:

Аз съм ти – България, 2012, реж. Петър Попзлатев

Искам да живея – Полша, 2013, реж. Мачей Пепшица

Талеа – Австрия, 2013, реж. Катарина Мюкщайн

Ям Дам – Белгия, 2013, реж. Вивиан Гюффетт

Керту – Естония, 2013, реж. Илмар Рааг

Практическо ръководство за едно грандиозно самоубийство – Шотландия, 2014, реж. Греъм Хюз

Дива патица – Гърция, 2013, реж. Янис Сакаридис

Божествена смяна – Унгария, 2013, реж. Марк Боджар

Ролята – Русия, 2013, Константин Лопушански

Извънконкурсна програма:

Комарджията, който няма да умре – Италия, 2013, реж. Джанкарло Джанини

Пак съм тук – Италия, 2013, реж. Серджо Рубини

Ида – Полша, 2013, реж. Павел Павликовски

Почти напълно измислен филм – Чехия, 2013, реж. Тереза Коваржова

Метро – Русия, 2013, реж. Антон Мегердичев

Живи картини – Естония, 2013, реж. Харди Волмер

Ловът – Дания, 2013, реж. Томас Винтерберг

Отвличането – Дания, 2012, реж. Тобиас Линдхолм

Берлинска телеграма – Белгия, 2012, реж. Лейла Албаяти

Хазяите – Италия, 2012, реж. Едуардо Габриелини

Моят велосипед – Полша, 2012, реж. Пьотр Тшаскалски

Разкази – Русия, 2012, реж. Михаил Сегал

Демони – Естония, 2012, реж. Ейн Меос

Моята съкровена мечта – Германия, 2011, реж. Зибастиан Гроблер

Дъщеря на зимата – Германия/Полша, 2011, реж. Йоханес Шмид

Последният крал – Италия, 2010, реж. Аурелио Грималди

Лимбо – Норвегия, 2010, реж. Мария Содал

Пещернякът от севера – Норвегия, 2010, реж. Фридгьоф Кеяеренг

Българско кино:

Живи легенди – 2014 (игрален), реж. Ники Илиев

Участват: Орлин Павлов, Ники Илиев, Саня Борисова-Илиева, Димо Алексиев, Любомир Ковачев, Стефан Щерев, Микеле Плачидо

Цветът на хамелеона – 2012 (игрален), реж. Емил Христов

Участват: Руши Видинлиев, Ирена Милянкова, Руси Чанев, Самуел Финци, Светлана Янчева, Деян Донков, Христо Гърбов

Вапцаров. Пет разказа за един разстрел – 2013 (документален), реж. Костадин Бонев

Живот почти прекрасен – 2013 (документален), реж. Светослав Драганов

Ром Кихит – 2013, (документален), реж. Петя Накова, Нина Пехливанова

Последните черноморски пирати – 2013, (документален), реж. Светослав Стоянов

Съпътстваща програма:

31 май 2014 г.

– Откриваща пресконференция

– Посрещане на гостите на червения килим

– Официална церемония по откриване на второто издание на Международния филмов фестивал „Златната липа“ – Стара Загора, 2014

– Прожекция на филма на VIP госта на фестивала Джанкарло Джанини – „Комарджията, който няма да умре“

1 юни 2014 г.

– Алея на липата – засаждане на липа от тазгодишния носител на приза „Златна липа“ за цялостен принос към киното – Джанкарло Джанини – Операта

– Изложба на Иван Андонов – Художествената галерия

2 юни 2014 г.

– Фото изложба на актьора Симеон Лютаков – Операта

– Представяне на книгата на проф. д.н. Вера Найденова „Българското кино. По следите на личния опит“ – Исторически музей – Лапидариум

3 юни 2014 г.

– Дискусия на тема „Киното в европейската култура“ – хотел „Верея“

– Среща с актьори и гости на фестивала – Mall Galleria

4 юни 2014 г.

– Закриваща пресконференция

– Официална церемония по закриване на второто издание на Международния филмов фестивал „Златната липа“ – Стара Загора, 2014

– Прожекция на наградения за най-добър филм на фестивала

 
 
Коментарите са изключени за Градът на липите събира кинозвезди от цяла Европа