Горивата у нас остават сред най-скъпите в ЕС

| от chronicle.bg |

Има само две страни в съюза, където нафтата е по-скъпа преди ДДС и акциз. Това са Дания и в Малта. Бензинът пък е с по-висока цена в Дания, Италия и Малта.

Според изчисленията на en ergy.eu цената на А95 и на дизела у нас са съответно 0,553 евро и 0,586 евро. Средната цена на тези две горива без данъци в ЕС е 0,500 евро за бензина и 0,496 евро за дизела, т.е. в България те са с 10,6 и с 18,15% по-скъпи. След като върху цените бъдат добавени ДДС и акциз, стойността на бензина и дизела у нас е сред най-евтините в EC.

Междувременно цените на дизела и на бензин А95 остават еднакви в Софийските бензиностанции, като вече се продават срещу 2,12-2,15 лева за литър. За сравнение, преди три седмици цените бяха 2,30-2,31 лв.

Еднаквите цени на горивата на дребно не означават, че на пазара има картел, коментира пред „Труд“ говорителят на КЗК Марио Гаврилов. По думите му и в Европейския съюз се насърчава практиката търговците да се съобразяват с цените на конкурентите. Преди две седмици обаче обаче шефът на Агенция „Митници“ Ваньо Танов изрази съмнение, че може да става дума за картел.

 
 
Коментарите са изключени за Горивата у нас остават сред най-скъпите в ЕС