Гонките може да бъдат криминализирани

| от chronicle.bg |

Подготвят се законови промени, които да криминализират гонките. Това каза министърът на правосъдието Христо Иванов. Сред предложенията са още конфискация на автомобили без книжка и след употреба на алкохол. В момента се обсъжда и как да се осигури незабавност при такива случаи, допълни Иванов.

Той посочи, че не се обсъжда приемане за предумишлено убийство, когато бъде убит човек, след шофиране в нетрезво състояние
Главният прокурор Сотир Цацаров обаче не смята, че с криминализирането на гонките ще се постигне тяхното ограничаване. Според него, за да се спрат инцидентите, са достатъчни два полицейски патрула, но на правилното място.

„Ако гонките бъдат криминализирани, по тази логика престъпление ще е и карането на каруци на места, където това е забранено“, коментира главният прокурор и допълни, че по този начин Наказателният кодекс би станал от 700 на 800 члена.

Според Цацаров трябва да се търси разумен баланс, а бързите принудителни мерки биха постигнали най-добър ефект – например свалянето на номера на автомобилите, спирането им от движение или бързото събиране на глоби.

 
 
Коментарите са изключени за Гонките може да бъдат криминализирани