Голяма част от американците вярват, че ебола се предава по въздушен път

| от |

Голяма част от американците вярват, че вирусът ебола може да се предаде по въздушен път чрез кихане и кашляне, съобщи Ройтерс, позовавайки се на резултатите от проучване на Харвардския университет.

Допитването сред 1004 души показва, че според 85 процента от тях болестта може да разпространи по въздуха, въпреки че от Световната здравна организация (СЗО) смятат този начин на предаване за малко вероятен.

„Случаят със заразените медицински сестри в Далас, оказали помощ на първия диагностициран с ебола пациент в САЩ, поражда опасения за предаването на вируса. Несигурността на хората около разпространението на ебола ги кара да мислят, че болестта може да се предава по всеки начин, който им се струва логичен, без да са наясно с механизмите на заразяване“, казва Джилиан Стийлфишър от Харвардския университет.

Здравните власти напомнят, че ебола се предава чрез контакт с кръв или други телесни течности на индивид, при когото болестта вече се е развила и симптомите й са се проявили.

Въпреки смъртта на заразения с ебола пациент, 80 процента от участниците в допитването вярват, че ако някой от тяхната общност се зарази, той може да оцелее, ако получи незабавно лечение. Около 38 процента от анкетираните се страхуват, че самите те или техен близък член на семейството им могат да се заразят през настъпващата година. За сравнение – подобни опасения са изразили 26 процента от участниците в подобно допитване през август. /

С БТА

 
 
Коментарите са изключени за Голяма част от американците вярват, че ебола се предава по въздушен път