Голямо биологично откритие … в реактора на Чернобил?

| от |
bio-otkr-cernobil-02
Представете си организъм, който може да живее при радиация 500 пъти по-голяма от нормалната. Именно такъв организъм е намерен в стар, изоставен реактор в Чернобил!

Като в евтин холивудски филм с лоша научно-фантастична история, екип учени изпраща робот вътре в реактора, да вземе проба от дебел слой черно слузесто вещество, което расте по стените. С оглед на това, че вътре е мноооого радиоактивно, учените не са очаквали да намерят нищо живо.

bio-otkr-cernobil-05

Роботът получил инструкции да предостави проби от лигавата материя, но след първото наблюдение и лабораторните прегледи се установило, че слузта е още по-странна и невероятна, отколкото изглежда.

Тази слуз, съставена всъщност от няколко вида гъбички, не само е успяла да оцелее в радиоактивна среда, но дори е използвала гама радиацията като храна. Пробите от тези гъбички се увеличили значително по-бързо, когато били изложени на гама радиация, 500 пъти по-силна от нормалното ниво, на което може да се оцелее. Гъбите използвали меланин, химикал, който се съдържа и в човешката кожа, по същия начин, по който растенията използват хлорофил. В превод, молекулата на меланина е засегната от гама лъчите и нейният химичен състав алтерира.

bio-otkr-cernobil-04

Освен стойността на откритието като новост, това поражда и интересни спекулации за потенциални изследвания. Човешкият вид има молекули на меланин в клетките на кожата, но дали това означава, че хората могат да черпят енергия от радиацията? Може би пък тези гъби могат да бъдат модифицирани и по някакъв начин да се използват за почистване на радиацията от замърсени райони. Такива места все още съществуват и количествата радиоактивни отпадъци са огромен проблем.

bio-otkr-cernobil-01

Представете си, че има ядрена авария и хората в костюми се появяват, напръскат навсякъде със спори от гъби, и няколко седмици, след като гъбите са достатъчно пораснали, замърсената зона е освободена от радиация. Това би било повече от полезно, защото градът Припят в Украйна, в близост до АЕЦ Чернобил, все още е изоставен и никой, освен смелите туристи, не рискува живота си да стъпи на това зловещо място.

[youtube id=“cbZdoYxWFdE“ width=“667″ height=“356″]

С оглед на това, че светът и науката все още не са намерили правилния начин да се справят с високото ниво на радиация, това революционно откритие може завинаги да освободи планетата от вредните гама-лъчи.

bio-otkr-cernobil-03

 
 

Изтекоха снимки на новия смартфон на Meizu

| от chronicle.bg |

Наскоро Meizu представи официално смартфоните Pro 6 Plus и M3X.

На 6 декември компанията ще даде пресконференция, на която вероятно ще представи още свои устройства. Слуховете твърдят, че Meizu ще покаже M5 Note, но на сцената ще се появи и друга джаджа с кодовото име Meizu Four (1206).

Днес в китайската социална мрежа се появи порция снимки на телефона.

Все още няма официална информация за спецификациите на смартфона, но според слухове, Meizu Four ще има извит 2K AMOLED Edge дисплей и Exynos 8890 чипсет.

Meizu-Four-leak_6

Източник: GSM Arena

 
 

Опитайте вкусове от четирите краища на света

| от chronicle.bg |

Празниците и добрата храна събират хора около масата. Именно затова в навечерието на коледните празници, ИКЕА предлага на посетителите си да опитат традиционни храни от Ирак, Непал, Сърбия и Ливан. На 10 декември Мулти Култи колектив гостува в магазина със специално кулинарно шоу.

Участници в събитието са четирима готвачи – емблематични представители на софийската гастрономична сцена, които ще представят кулинарното богатство на родните си страни.

Кулинарни умения ще демонстрира Фреди Бениамин от знаменития ресторант Ашурбанипал, който ще покаже магията на традиционната иракска кухня с топлото предястие самбусак – малки банички с вегетариански пълнеж, поднесени с ароматен черен чай.

Носителят на медал от прочутия конкурс „Скариада” в Лесковац – Майстор Даци от ресторант „Котилото“, ще демонстрира умения в приготвяне на традиционната сръбска скара, която ще допълни с любимата си разрядка урбанес.

Ливанецът с френско сладкарско образование Хани Таук от сладкарница Карамел.бг, ще демонстрира как се правят най-добрите в България хрупкави френски кроасани.

Главният шеф-готвач на ресторант Гуркха Гунджа Б. Чокхал ще ни пренесе в Непал с вкусна зеленчуковата хангама – парченца от ситно нарязани и запържени в дълбок тиган зеленчуци, овкусени с ароматни индийски подправки.

 
 

Turkish Airlines спечели награда за своя рекламна кампания

| от CHR Aero |

Turkish Airlines бе наградена с Gold Epica награда за своята кампания “Batman v. Superman”.

В блокбъстъра “Batman v. Superman” авиокомпанията прави поява със свой Boeing 777.

Идеята на рекламата е, че Turkish Airlines изпълнява полет между двата измислени града във филма- Готъм Сити и Метрополис.

Освен участие в самия филм, авиокомпанията предостави различни възможности на своите пътници да се запознаят с него, както и да надникнат в света на супергероите.

Авиокомпанията беше наградена в категория „Product & Brand Integration”, като тази кампания доведе до над 30 милиона гледания на рекламата в YouTube, както и над 125 милиона „media impressions”.

Epica Awards е основана през 1987 като това е единствената награда, която се определя от журналисти свързани с маркетинг и комуникационни заглавия.

 
 

Рецепта за никулденски шаран

| от Chronicle.bg, по Webcafe.bg |

Днес празнуваме Никулден, празникът на свети Никола Мирликийски, покровител на моряците, рибарите и банкерите. По традиция на този ден се яде риба, имен ден празнуват Николай, Никола, Николина, Нина, Никол, Николинка, Кольо, Николета, Колю, Ненка, Ненко.

Свети Николай е един от светците на ранната християнска църква, живял през трети век в Патара, днешна Мала Азия. Той е почитан и от православни, и от католици. Мощите му се пазят в италианския град Бари.

През целия си живот Свети Никола помагал на страдащите, защитавал невинните, укрепвал слабите със словото на истината и вярата.

Яденето на риба на празника е свързано с Коледните пости, които забраняват ядене на месо, но разрешават рибата на празници и в някои по-леки дни от поста, както и заради връзката на свети Никола с морето и рибарите.

Според традицията се яде шаран във вид на рибник, но много хора предпочитат други риби, които да сложат на трапезата на празника.

По-случай празника ви предлагаме рецепта за приготвянето на шаран.

Необходими продукти:

1 шаран
200 гр. домати

За плънката:

2 глави лук
1 морков
1 целина
2 скилидки чесън
1/2 чаша ориз
150 грама стафиди, орехи
Девесил, розмарин, мащерка
Сол, черен пипер

Шаранът се почиства, измива и осолява.

Лукът и морковите се нарязват на ситно и се запържват до златисто, прибавя се почистеният ориз и подправките. Сместа се задушава с малко гореща вода. Шаранът се пълни с нея и се прихваща с клечки за зъби или се зашива с конец по стар тертип. Около рибата в тавата се поставят нарязаните на кубчета или смлени домати, овкусени със сол.

Поставете няколко резена лимон върху пълнения шаран и запечатайте с фолио. Пече се 2 часа във фурна на температура от 180 градуса.

Приятен апетит.