Глобалните разходи за космически програми намаляха

| от |

Глобалният разход за космически програми през 2013 г. е намалял за пръв път от близо 20 години, като увеличените инвестиции сред налагащите се в тази сфера нации не са успели да компенсират съкращенията, предприети от лидери в областта като САЩ, според доклад на консултантската фирма „Евроконсулт“.

2

Годишният доклад на фирмата показва, че глобалните бюджети за космически програми са намалели до 72,1 милиарда долара от 72,9 милиарда долара през 2012 г. – първото спадане от 1995 г. САЩ са инвестирали 38,7 милиарда долара за граждански и свързани с отбраната космически проекти – с 8,8 милиарда долара по-малко в сравнение с 2009 г., когато страната разполагаше с най-висок бюджет за тези цели.

Русия от друга страна е увеличила разходите си за космически проекти средно с 30 процента през последните пет години и е единствената страна след САЩ, харчила над 10 милиарда годишно. Япония, Китай, Франция, Германия, Италия и Индия са инвестирали над 1 милиард долара годишно. Очаква се китайската страна, която по този показател заема осмо място, да увеличи значително разходите си през следващото десетилетие.
1

„Очакваме правителствените разходи за космически програми да се възстановят през втората половина от десетилетието в много страни, които понастоящем изпитват сериозни бюджетни затруднения“, се посочва в доклада на „Евроконсулт“. Необходимостта от съкращаване на разходите обаче може да подхрани новаторски технологии, които ще дадат тласък на космическите изследвания и други проекти.

Някои експерти смятат, че в частност програмата „Спейс шатъл“ на САЩ е прахосала милиони, ако не и милиарди долари, които е можело да бъдат изразходвани по-практично за други проекти. САЩ прекрати полетите на совалки през 2011 г. и оттогава разчита на Русия за превоза на астронавти до Международната космическа станция и обратно, припомня агенцията. Докладът посочва също, че се увеличава броят на страните, проявяващи сериозен интерес към космическите изследвания.

Петдесет и осем страни са инвестирали минимум 10 милиона долара за космически цели и технологии през 2013 г. в сравнение с 53 през 2011 г. и 37 през 2003 г. Други 22 страни имат планове да инвестират средства за космически проекти.

 
 
Коментарите са изключени за Глобалните разходи за космически програми намаляха