Германските депутати – отличниците на Европейския парламент

| от |

4_european_parliamen

Арно Бувие от Франс прес

Мнозина са съгласни: много от ключовите постове в Европейския парламент са заети от германците, чиято страна засили благодарение на кризата влиянието си в съюза. Обратно, много от френските депутати правят грешки по липса на опит и усърдие.

В момент, когато германското влияние е вече много отчетливо в Европейския съвет – представляващ страните членки – където канцлерът Ангела Меркел и нейният министър на финансите Волфганг Шойбле налагат своята линия на строга бюджетна дисциплина, германските евродепутати също са много активни в Страсбург.

Освен клона, зает от социалдемократа Мартин Шулц, те разполагат с четири председателски места на комисии в сегашния състав на Европейския парламент. Преди всичко, много от тях са били докладчици за важни законодателни текстове, например за замърсяването от колите или патентите.

„Германците са навсякъде и са много организирани. От депутатите до съветниците, те окупират всички ключови постове“, обобщава френската еколожка Мишел Ривази.

Поради демографската тежест на Германия нейните депутати са най-многобройни в Страсбург. Следващият парламент ще включва 96 германци, при 74 французи, 73 британци и 73 италианци.

Германските евродепутати, които не упражняват други мандати, се включват в ежедневната работа на парламента. В по-общ план партиите, от които те произлизат, „имат истинска политика на човешките ресурси при подбора на своите кандидати“, отбелязва френския депутат Ален Ламасур от Съюза за народно движение, тънък познавач на тайните на институцията

„Те имат истински специалисти по важните за Германия теми: индустрия, изследователска дейност, земеделие“, и „оказват влияние по всички въпроси“, без при това да се държат като хегемони, отбелязва той. Те „защитават германските интереси, но в напълно европейски дух“ – качество, което е „неравномерно разпределено“ сред френските избраници, отбелязва Ламасур.

На 49 години, 20 от които прекарани на банките на Европейския парламент, баварският консерватор Маркус Фербер е част от тези опитни евродепутати. „Познавам всяко винтче в машината. Зная къде и как да действам, за да постигна резултат“, резюмира той.

„Втори избор“ за французите

Опит и мотивация, които, в сравнителен план, не достигат на много френски избраници, оплаква се Риваси. „Германците изкарват там по два или три мандата, докато за мнозина французи Европейският парламент е преходен момент, втори избор, трамплин, за да бъдеш някой на национално равнище. Всичко това вреди на френското влияние в Европа“, предупреждава тя.

Разбира се, Франция изпраща в Страсбург и депутати, получили признание със своята компетентност, като социалистката Перванш Берес или консерватора Жан-Пол Гозес. Френското влияние обаче страда от наличието на евродепутати, които не са особено усърдни или подават оставка по време на мандата си – за да станат било депутати в националния парламент, било министри.

Много френски депутати, макар и ефикасни, бяха отпратени от своите партии или преместени в листите на позиция, където преизбирането им не е гарантирано.

Такъв е случаят със социалистката Катрин Траутман: преизбирането й е несигурно, откакто партията предпочете пред нея синдикалиста Едуар Мартен, новак в политиката, за да оглави регионалната листа в Източна Франция. По подобен начин при десницата, сегашният евродепутат Жан-Пол Гозес, много влиятелен в Страсбург специалист по финансовите въпроси, е едва на трето място в листата. Съюзът за народно движение предпочете пред него Жером Лаврийо, близък на председателя на партията Жан-Франсоа Копе.

Както в Съюза за народно движение, така и в Социалистическата партия, „много водачи на листи не участват изобщо в европейските дела и не ги е грижа за тях“, оплаква се Лием Хоан Нгок, икономист, с когото Социалистическата партия се е разделила само след един петгодишен мандат.

След изборите, още един елемент може да намали френското влияние: ако Националният фронт получи много места – партията има едва три в сегашния състав на ЕП – това ще са депутати, които ще са де факто изключени от разработването на европейското законодателство по силата на споразумение между традиционните партии. Проблем, който не рискува да засегне Германия, където нито една екстремистка партия не заплашва партиите от широката коалиция между консерваторите и социалдемократите. /БТА/

 
 

„Смелата Ваяна“ продължава да е най-гледаният филм у нас

| от |

Анимацията „Смелата Ваяна“ е най-гледаният филм у нас, сочат обобщените данни от киносалоните. Приключението на дъщерята на вожда Туи в търсене на неоткритото в океана е гледано от вече 36 712 зрители и има 334 466 лева за десетте дни на екраните.

На втора позиция е първата премиера от миналата седмица – петият по ред „Подземен свят: Кървави войни“. Новите приключения на вампира Селин в търсенето на примирие с върколаците са гледани от 10 238 зрители и имат 107 433 лева приходи за първите три дни у нас.

Трети по ред сред най-гледаните филми е втората премиера от миналия петък – екшънът на Робърт Земекис с Брад Пит и Марион Котияр „Съюзени“. Шпионската афера, започнала през 1942 година в Казабланка и продължила в Лондон с изпитанията на размирното време, е гледана от вече 14 117 зрители и има 129 660 лева приходи от билетите им.

Четвърта позиция е за филма по книгата на Дж. К. Роулинг отпреди 15 години – „Фантастични животни и къде да ги намерим“. Приключението на героя на Еди Редмейн в общността на вещици и магьосници в Ню Йорк през 20-те години на миналия век е гледано от вече 61 105 зрители и има 634 898 лева приходи за 17-те дни на екраните у нас.

Пето място е за анимацията „Тролчета“. Историята за пътя към щастието и за готовността да стигнеш много далеч, за да го постигнеш, е гледана от 102 55 зрители и има 890 163 лева приходи за месец и половина на екраните у нас.
Шеста позиция е за третата премиера от миналия уикенд – комедията на Уди Алън „Cafe Society“. Случващото се през 30-те години на миналия век в Холивуд и Ню Йорк с Боби Дорфман е гледано от 2 879 зрители и има 28 044 лева приходи от тях за първите три дни на екран у нас.

Седма позиция е за комиксовия екшън „Доктор Стрейндж“. Филмът за неврохирурга д-р Стрейндж, който след автомобилна катастрофа става свръхмагьосник, е гледан вече от 91 869 зрители и има 968 004 лева приходи за месец на екраните у нас.

Осма позиция е за премиерната от миналия петък биографична драма „Флорънс“. Разказът за богатата нюйоркска светска дама Флорънс Дженкинс, която има желание да бъде оперна звезда, въпреки фалшивото си пеене, е гледан от 2 023 зрители и има 28 044 лева приходи за първите три дни на екраните у нас.

На девета позиция сред най-гледаните филми е „Първи контакт“, създаден по разказа на Тед Чианг от 1998 година. Срещата на д-р Луиз Банкс с извънземните екипи, за да се разбере дали идват с мир или са заплаха, е с 26 969 зрители и има 224 241 лева приходи за месец на екраните у нас.

Десета позиция е за петата премиера от миналия уикенд – филмът на Мел Гибсън „Възражение по съвест“. Нетипичната военна история на редник Дос, превърнал се в легенда сред другарите си, е гледана от 1 456 зрители и има 12 824 лева за трите дни на екраните у нас.

 

 
 

Страст и интрига в новия трейлър на „Петдесет нюанса по-тъмно“

| от chronicle.bg |

Нови кадри от едно от най-чаканите заглавия за 2017 г. разгорещяват страстите и обещават неочаквани обрати за Крисчън Грей и Анастейжа Стийл. След като Петдесет нюанса сиво счупи няколко рекорда, продължението от култовата поредица – Петдесет нюанса по-тъмно, ще влезе в киносалоните на Свети Валентин догодина.

В края на първия филм богатият и красив милиардер със специфичен сексуален вкус и срамежливата студентка Ана се разделиха. В новия трейлър към новото заглавие, обаче, Крисчън Грей е твърдо решен да спечели отново любовта на живота си. Въпреки че е объркан от чувствата, които изпитва, той целеустремено започва да преследва Анастейжа. Тя от своя страна поставя категорични условия – без правила и без тайни. Вече пораснала и не толкова наивна, тя все още изпитва чувства към него, но отказва да бъде наранена отново. И точно когато двамата намират път обратно един към друг, призраците от миналото на Крисчън възкръсват.

В Петдесет нюанса по-тъмно освен Джейми Дорнан и Дакота Джонсън, ще видим още носителките на Оскар Ким Бейсинджър и Марша Гей Хардън, както и Дженифър Ел, Люк Гримс, Рита Ора, Виктор Расук, Елоиз Мамфорд и Макс Мартини.

Петдесет нюанса по-тъмно е режисиран от Джеймс Фоли и продуциран отново от Майкъл де Лука, Дана Брунети и Маркус Висиди, заедно с Е.Л. Джеймс. Сценаристи са Майл Леопард и авторът на бестеселъра Е.Л. Джеймс.

FSD_TRL-C_Bulgaria_SUB_1080p25_H264.1

Петдесет нюанса по-тъмно идва в кината на Свети Валинтин 2017.

 
 

София Вергара – съдена от ембрионите си

| от chronicle.bg |

Звездата от „Модерно семейство“ София Вергара е съдена от…два замразени ембриона, които е заплодила заедно с бившия си партньор. 

Зародишите, наречени Ема и Исабела, са вписани в документите по съдебното дело.

Вергара се раздели с Ник Лоб през 2014 година, след като той вече веднъж се опита безуспешно да я съди за попечителството над ембрионите. Според новото дело обаче самите ембриони са били лишени от наследството, което им се полага според тръста, основан на тяхно име, защото Вергара отказва да им позволи да се развият и да бъдат родени, както първоначално е предвидено. Тръстът е създаден за тях в Луизиана, въпреки че ембрионите се намират в Калифорния. Лузиана е „пролайф“ щат и според законите му оплодена яйцеклетка е виждана като „юридическо лице“. В документите по делото фигурират имената на оплодените яйцеклетки, но не и на самия Лоб. Делото иска попечителството на зародишите да бъде дадено на Ник Лоб, който да им осигури раждане и живот.

София Вергара и Лоб преминаха пред инвитро процедура през 2013 година. Договорът, подписан от двамата тогава, постановява, че никой от тях не може да прави каквото и да е с ембрионите без съгласието на другия.

Адвокатите на Вергара подчертават, че тук дори не става дума за ембриони, а за оплодени яйцеклетки и единствената причина да бъде заведено делото е, за да намери как Ник Лоб да свързва името си с това на Вергара.

 
 

Photoshop битката за Тейлър Суифт

| от chronicle.bg |

Певицата Тейлър Суифт стана повод за ожесточено състезание на фотошоп майстори от целия свят.

Тя беше заснета наведена, с разперени ръце. Това беше достатъчно, за да започне поредицата от фотошоп изпълнения, които я пренасят на различни места в различен контекст – яхнала ракета със знамето на САЩ в ръце например.

Затова обичаме интернет!

Вижте в галерията най-добрите попадения.