Германските депутати – отличниците на Европейския парламент

| от |

4_european_parliamen

Арно Бувие от Франс прес

Мнозина са съгласни: много от ключовите постове в Европейския парламент са заети от германците, чиято страна засили благодарение на кризата влиянието си в съюза. Обратно, много от френските депутати правят грешки по липса на опит и усърдие.

В момент, когато германското влияние е вече много отчетливо в Европейския съвет – представляващ страните членки – където канцлерът Ангела Меркел и нейният министър на финансите Волфганг Шойбле налагат своята линия на строга бюджетна дисциплина, германските евродепутати също са много активни в Страсбург.

Освен клона, зает от социалдемократа Мартин Шулц, те разполагат с четири председателски места на комисии в сегашния състав на Европейския парламент. Преди всичко, много от тях са били докладчици за важни законодателни текстове, например за замърсяването от колите или патентите.

„Германците са навсякъде и са много организирани. От депутатите до съветниците, те окупират всички ключови постове“, обобщава френската еколожка Мишел Ривази.

Поради демографската тежест на Германия нейните депутати са най-многобройни в Страсбург. Следващият парламент ще включва 96 германци, при 74 французи, 73 британци и 73 италианци.

Германските евродепутати, които не упражняват други мандати, се включват в ежедневната работа на парламента. В по-общ план партиите, от които те произлизат, „имат истинска политика на човешките ресурси при подбора на своите кандидати“, отбелязва френския депутат Ален Ламасур от Съюза за народно движение, тънък познавач на тайните на институцията

„Те имат истински специалисти по важните за Германия теми: индустрия, изследователска дейност, земеделие“, и „оказват влияние по всички въпроси“, без при това да се държат като хегемони, отбелязва той. Те „защитават германските интереси, но в напълно европейски дух“ – качество, което е „неравномерно разпределено“ сред френските избраници, отбелязва Ламасур.

На 49 години, 20 от които прекарани на банките на Европейския парламент, баварският консерватор Маркус Фербер е част от тези опитни евродепутати. „Познавам всяко винтче в машината. Зная къде и как да действам, за да постигна резултат“, резюмира той.

„Втори избор“ за французите

Опит и мотивация, които, в сравнителен план, не достигат на много френски избраници, оплаква се Риваси. „Германците изкарват там по два или три мандата, докато за мнозина французи Европейският парламент е преходен момент, втори избор, трамплин, за да бъдеш някой на национално равнище. Всичко това вреди на френското влияние в Европа“, предупреждава тя.

Разбира се, Франция изпраща в Страсбург и депутати, получили признание със своята компетентност, като социалистката Перванш Берес или консерватора Жан-Пол Гозес. Френското влияние обаче страда от наличието на евродепутати, които не са особено усърдни или подават оставка по време на мандата си – за да станат било депутати в националния парламент, било министри.

Много френски депутати, макар и ефикасни, бяха отпратени от своите партии или преместени в листите на позиция, където преизбирането им не е гарантирано.

Такъв е случаят със социалистката Катрин Траутман: преизбирането й е несигурно, откакто партията предпочете пред нея синдикалиста Едуар Мартен, новак в политиката, за да оглави регионалната листа в Източна Франция. По подобен начин при десницата, сегашният евродепутат Жан-Пол Гозес, много влиятелен в Страсбург специалист по финансовите въпроси, е едва на трето място в листата. Съюзът за народно движение предпочете пред него Жером Лаврийо, близък на председателя на партията Жан-Франсоа Копе.

Както в Съюза за народно движение, така и в Социалистическата партия, „много водачи на листи не участват изобщо в европейските дела и не ги е грижа за тях“, оплаква се Лием Хоан Нгок, икономист, с когото Социалистическата партия се е разделила само след един петгодишен мандат.

След изборите, още един елемент може да намали френското влияние: ако Националният фронт получи много места – партията има едва три в сегашния състав на ЕП – това ще са депутати, които ще са де факто изключени от разработването на европейското законодателство по силата на споразумение между традиционните партии. Проблем, който не рискува да засегне Германия, където нито една екстремистка партия не заплашва партиите от широката коалиция между консерваторите и социалдемократите. /БТА/

 
 

Помните ли тези сериали? А бихте ли ги гледали пак?

| от chronicle.bg |

В последните години телевизията направи бум в създаването на сериали.

Епизодите не отстъпват по качество на многомилиардни холивудски продукции, а зрителите им се умножават.

Имаше обаче и друго време в телевизионната история – времето на ситкомите.

Не че сега няма комедийни сериали като The Big Bang Theory („Теория за Големия взрив“). Преди 10-20 години обаче всички теми можеха да бъдат поставени на малкия екран през епизоди.

Повечето от тях днес изглеждат архаични и малко странни. Макар че наскоро стана ясно, че ще има нови епизоди от „Уил и Грейс“, колко от вас биха седнали да гледат сериала днес и то – след „Как се запознах с майка ви“ и „Модерно семейство“, които по съвсем различен начин гледат и на странните семейства, и на приятелствата.

Предлагаме ви в галерията списък със ситкоми, които може би не бихте гледали днес. Все пак обаче се надяваме, че помните поне най-знаковите от тях.

 
 

Норвегия строи единствения в света корабен тунел

| от chronicle.bg |

През последните години десетки моряци са изгубили живота си във водите, където се срещат Норвежко и Северно море.

Заради това крайбрежната агенция на Норвегия е решила да изкопае „корабен тунел“ – за да  създаде едно по-сигурно преминаване на търговските плавателни съдове.

По план съоръжението ще струва 272 милиона щатски долара.

Тунелът ще бъде с височина от 46 метра, 36 метра широк и дълъг една миля (1,6км). Норвежкият парламент е отделил един милиард норвежки крона за проекта „Национален план за транспорта за 2014-2023″. Очаква се строителство да започне през 2018г.

Корабите ще осъществяват достъп до тунела от север в Селе, с южен достъп чрез Молдфйорд. Това е най-тясното място на полуостров Стад. Настоящото предложение за тунела включва и мост в близост до южния достъп, така че пешеходците да могат да виждат корабите, които преминават.

Източник: The Verge

 
 

TUBORG разкрива нова визуална идентичност на глобално ниво

| от chronicle.bg |

Датският бранд Tuborg разкри нова глобална маркетинг кампания под мотото „Open for more”.

Кампанията предлага на младите потребители редица нови елементи, създадени да вдъхновят различни културни общности на различни пазари – в Източна Европа, Русия и Азия. Двете основни теми в кампания 2017 ще бъдат „музика“ и „традиции – от 1880 досега“.

Tuborg_5

Нова комуникация на всички нива (електронна, дигитална, външна, в търговските обекти) следва освежаването на марката, което започна с промяна във визията на всички видове опаковки на Tuborg (малка и голяма стъклена бутилка, кен, PET).

Тази промяна е първата от 2012 година насам и представлява изцяло нова иконография на бранда с нова цветна схема на логото, включваща сини елементи, които да отличат Tuborg пред повечето „зелени“ брандове. Дело е на дизайнера Turner Duckworth, който е запазил и обновил и някои съществуващи елементи – в един по-динамичен и младежки дух.

Вече е активен и новият сайт на марката. 

 
 

Вижте трейлъра на продължението на култовия „Наистина любов“

| от chronicle.bg |

Наистина любов“ („Love Actually“) безспорно е една от най-добрите и най-обичани романтични комедии в британското кино, а и въобще, затова феновете вероятно ще се радват да чуят, че ще има продължение.

То ще представлява 10-минутна късометражна лента, заснета с благотворителна цел за Comic Relief.

Red Nose Day Actually unit stills

Повечето звезди от оригиналния филм ще се завърнат – Хю Грант, Колин Фърт, Лиъм Нийсън, Кира Найтли, Андрю Линкълн, Бил Най, Чуител Еджиофор, Мартин МакКътчън, Томас Броуди Сангстър, Лусия Монис и Роуън Аткинсън – те всички ще бъдат на линия. За съжаление, няма да видим Алън Рикман, който почина миналата година, а Ема Томпсън е отказала участие, защото с режисьорите са решили, че ще е твърде тъжно да играе (тя играеше съпругата на Рикман във филма).

Red Nose Day Actually unit stills

Краткото продължение на „Наистина любов“ („Love Actually“) ще бъде излъчено по ВВС на 24 май и по NBC на 25 май.