Германия върна контрола по границите

| от chronicle.bg |

Заради бежанците Германия върна контрола по границата с Австрия.

Вътрешният министър на Германия обяви, че мерките са временни. Целта им е да се контролира по-добре бежанския поток. По-късно днес ще се обсъждат извънредни мерки в целия Европейски съюз.

Новината идва на фона на рекорден брой бежанци, които са влезли в Унгария, този уикенд. Въпреки заканите на страната да затвори границата, за ден от Сърбия са дошли над 4000 души.

На няколко места бежанците са пробили 4-метровата ограда, която властите издигнаха.

Чешката република ще засили проверките по границата си с Австрия след решението на Германия да въведе отново граничния контрол заради наплива на мигранти, предаде АФП.

Чешката република затяга мерките на границата си с Австрия. Следващите етапи ще бъдат определени в зависимост от броя на бежанците, насочващи се към страната, заяви министърът на вътрешните работи Милан Чованец по чешката обществена телевизия.

Унгарският премиер Виктор Орбан подкрепи германското решение за временно връщане на контрола по границите.

„Тази мярка бе необходима за да може да се защитят германските и европейските ценности“, каза Орбан пред в. „Билд“.

Той обаче предупреждава, че това трябва да бъде само първата крачка, защото колкото е възможно по-бързо трябва да се защити и гръцката граница.

Австрийската държавна железопътна компания обяви в неделя, че временно ще спре влаковете за Германия, за да подпомогне общоевропейското усилие да се овладее потока от пристигащи мигранти, съобщи АФП.

 
 
Коментарите са изключени за Германия върна контрола по границите