Германия не може да се справи сама с миграционния натиск

| от chronicle.bg |

Европа трябва да си подели отговорността за справянето с масовата имиграция, заяви германският канцлер Ангела Меркел, предупреждавайки, че нейната страна не може да даде подслон на тези, които се местят само по икономически причини, предаде Ройтерс.

„Германия иска да помогне. Но това не е предизвикателство само за Германия, то е за цяла Европа”, заяви Меркел на профсъюзно събиране в Лайпциг. „Европа трябва да действа заедно и да поеме отговорността. Германия не може да се нагърби с тази задача сама”, посочи тя.

Канцлерът подчерта, че Германия иска да предложи убежище на тези, които се нуждаят от него, но онези, които идват по други причини, например икономически, нямат перспективи да останат.

„Ние сме голяма страна, ние сме силна страна. Но да се смята, че ние сами можем да решим всички социални проблеми на света, не е реалистично”, подчерта още Меркел.

Нито една европейска страна не може да отклони приемането на бежанци, заяви на пресконференция в мароканския град Танжер френският президент Франсоа Оланд, цитиран от БТА. Според него разпределението на пристигащите в Европа бежанци трябва да се осъществява от всички европейски страни.

В противен случай няма да принадлежим към единно общество, основаващо се на ценности и принципи, подчерта Оланд.

Полша ще приеме „символичен” брой бежанци, заяви премиерът Ева Копач, като отбеляза, че те ще бъдат много по-малко от 80-те хиляди чеченци, които страната прие през 90-те години, предаде Ройтерс.

В съобщение преди извънредната среща на ЕС във връзка с имигрантската криза, планирана за сряда, Копач отново подчерта, че Полша ще приеме само бежанци, а не икономически имигранти.

„Виждам, че сега няма да има много такива. Определено много по-малко от 90-те години, когато Полша прие над 80 000 бежанци от Чечения”, отбеляза Копач за държавната телевизия. „Броят на бежанците, които бихме приели, е символичен, той представлява малка частица от общия брой”, добави тя.

Копач каза по-рано този месец, че Полша обмисля увеличаване на броя на имигрантите от първоначално обявените 2000 души.

В интервю за днешното издание на ежедневника „Йостерайх“ австрийският министър на вътрешните работи Йохана Микъл-Лайтнер заявява, че Австрия ще въведе предоставяне на временно политическо убежище. По думите й, за тази цел са нужни законови промени, по които вече се работи.

От общо около 26-те хиляди бежанци, пристигнали през изминалите дни в Хърватия, убежище е поискала само една жена с деца. Всички останали са пожелали да продължат към Германия. Това съобщи хърватският министър на външните работи Весна Пусич. Според нея по време на предстоящите срещи за миграционната криза в Европейския съюз ще се търси ефективен начин за сътрудничество с Турция, така че да ѝ се помогне да се справи с вълната от бежанци, която вече обхваща цяла Европа.

Над 5000 чешки военнослужещи може да бъдат изпратени за усилване на охраната на границите на страната и за обезпечаване на сигурността в бежанските лагери в Европа и Близкия изток. Това заяви в интервю за местна телевизия чешкият министър на отбраната Мартин Стропницки. Той се обяви също за създаване на голям бежански лагер на унгарска територия близо до границата със Сърбия.

Бившият американски държавен секретар на настоящ кандидат за президент на демократите Хилъри Клинтън заяви, че страната трябва да приеме 65 000 сирийски бежанци.

Държавният секретар на САЩ Джон Кери съобщи, че през следващата година се планира приемането на 15 000 бежанци в повече от предвиденото и така бройката им ще достигне общо 85 000, а през 2017 година се очаква тя да достигне 100 000 души.

Според Клинтън, 10 000 е едно добро начало, но бройката трябва да бъде увеличена на 65 000 души.

Бившият губернатор на щата Мериленд и също кандидат за президент на демократите Мартин О’Мали също се обяви за приемането на 65 000 бежанци.

 
 
Коментарите са изключени за Германия не може да се справи сама с миграционния натиск