Германия и Бразилия искат резолюция на ООН против шпионажа

| от |

Германия и Бразилия поискаха от Общото събрание на Организацията на обединените нации да приеме резолюция, с която да поиска прекратяване на прекомерния контрол върху комуникациите и да призове за зачитане на личния живот в цифровата ера.

ans

В проекта на резолюцията се изисква спиране на прекомерното надзираване на електронните комуникации, и се казва, че незаконното събиране на данни представлява „един много натрапчив акт“.

Резолюцията трябва да разшири правомощията на Международния пакт за гражданските и политическите права, който ООН прие през 1996 г.

Германия и Бразилия искат Интернет да бъде включен в член 17 от Международния пакт за гражданските и политическите права, според който :

Никой не може да бъде обект на своеволно и незаконно вмешателство в личния му живот, семейството му, дома или кореспонденцията му, нито на незаконно накърняване на неговата чест и добро име.

Германия и Бразилия са много загрижени заради изтеклите напоследък информации за масов шпионаж, който осъществяват САЩ. Германският канцлер Ангела Меркел и бразилската президентка Дилма Русеф са били обект на шпионаж на американската Агенция за национална сигурност, която няколко години е наблюдавала техните съобщения, изпратени чрез личните им мобилни телефони.

В проекта на резолюцията не се споменава конкретно никоя държава, но тя доста ясно е насочена към САЩ, след като бившият консултант на АНС Едуард Сноудън изнесе данни за масово контролиране и проследяване на електронните комуникации на милиони хора в света, което се провежда от американските разузнавателни агенции.

Проектът за резолюция призовава Общото събрание на ООН ясно да каже, че е „дълбоко загрижено заради нарушаването на човешките права и за злоупотребите, които могат да възникнат при следенето на комуникациите“.

Резолюцията, която ще бъде гласувана по-късно през ноември призовава всички страни да защитят правото на личен живот, което е гарантирано от международното право.

Резолюциите на Общото събрание, за разлика от тези на Съвета за сигурност са необвързващи, но могат да имат значителна морална и политическа тежест, ако получат достатъчна подкрепа.

 
 
Коментарите са изключени за Германия и Бразилия искат резолюция на ООН против шпионажа