ГЕРБ взема инвестициите и концесиите от Лукарски

| от |

Министерството на икономиката (МИ) може да се раздели с още функции в процеса на разделяне на ресорите между него, енергетиката и туризма, научи „Труд“.

Най-пресният вариант за устройство на ведомството предвиждал агенцията за инвестиции, която бе на подчинение на мегаминистерството на икономиката, енергетиката и туризма, да не е сред отговорностите на икономическия министър Божидар Лукарски от РБ, разказаха запознати. Вероятно структурата ще стане държавна агенция на подчинение на вицепремиера Томислав Дончев (ГЕРБ).

На Лукарски и екипа му се очаква да бъде отнета и работата по концесиите, които досега бяха в мегаведомството. Изненадващо идеята на ГЕРБ била всички концесии да са под шапката на министъра на енергетиката Теменужка Петкова от голямата управляваща партия. Според регистъра от общо около 530 концесии, едва 7% са в енергетиката – 18 за добив на въглища и 19 – за проучвания за нефт и природен газ. Най-много – над 50%, са концесиите за добив на строителни и инертни материали, съществен е делът на добива на руди, както и договорите в екологията. Ако все пак концесиите не станат част от енергийното министерство, можело и те да са на пряко подчинение на МС.

Има идея и Агенцията за обществени поръчки, която също е част от отговорностите на министъра на икономиката, да премине на друго подчинение. Сред вариантите е и тя да стане агенция към МС, твърдят източници от „Дондуков“ 1.

Между ведомствата върви битка на „тихия фронт“ заради предстоящите преразпределения, твърдят високопоставени източници пред „Труд“. Ако идеите към момента бъдат реализирани, при Лукарски оставал само един ключов ресор – оперативната програма „Конкурентоспособност“. /БГНЕС

 
 
Коментарите са изключени за ГЕРБ взема инвестициите и концесиите от Лукарски