ГЕРБ се разграничи от „реформата на Танев“

| от chronicle:bg |

Промените на МОН в учебните програми и образователните стандарти не са заложени в приетия Закон за предучилищно и училищно образование. Това каза на брифинг председателят на парламентарната комисия по образованието и науката Милена Дамянова от ГЕРБ. Дамянова е и вносител на училищния закон.

Тя посочи, че стандартите за учебен план, за общообразователната подготовка, които се разискват в момента, са единствено и само в компетентността и отговорността на министъра на образованието и науката.

„Подписът, който стои под тези стандарти е единствено на министъра на образованието и науката и за това считам за некоректно да се обвинява парламентът в промени и да се създават внушение в обществото, че едва ли не народните представителите са заложили тези промени“, каза Дамянова.

Тя отрече да има конфликт с министъра на образованието Тодор Танев, както и парламентът да е притискал МОН с кратки срокове за разработване на стандартите и учебните програми.

„Още през месец април министърът на образованието сподели пред комисията, че тези стандарти ще бъдат готови до началото на лятото и се разработват“, каза тя. Дамянова подчерта, че парламентът се съобразява със сроковете на министерството.

Междувременно министърът на образованието Тодор Танев се отказа от съкращаването на часовете по физкултура в училищата и посочи, че тя ще се изучава както досега.

Окончателният вариант на промените ще излезе в петък.

 
 
Коментарите са изключени за ГЕРБ се разграничи от „реформата на Танев“