ГЕРБ иска подкрепа за кабинет на малцинството

| от |

Решаваме, че трябва да изпълним своя ангажимент към избирателите и да съставим правителство.

Съзнаваме, че това ще бъде правителство на малцинството. Категорично не обмисляме вариант на правителство без Бойко Борисов, каза Румяна Бъчварова, предаде репортер на БГНЕС.

Ще направим всички възможни усилия да се разберем по политическите въпроси с всички политически сили. Няма да отстъпим от своите основни политически позиции за управление на страната, каза Бъчварова. Ако не се случи това, отговорността ще се разпределя между останалите политически сили, подчерта Бъчварова.

Тя уточни, че преговорите ще започнат след окончателното обявяване на резултатите от изборите. Бъчварова заяви, че ГЕРБ ще се опитат да постигнат максимална подкрепа до 120 депутати за правителство на малцинството. Всичко под 110 депутати ще е рисковано, добави тя.

Нашето виждане беше да започнем преговори с РБ, но тяхното поведение по време на кампанията и техните условия кой да бъде следващия министър-председател е неприемлива за нас, посочи Бъчварова. Тяхното предложение за нас е всъщност опит за възстановяване на задкулисието в държавата. Те ни предлагат трета кандидатура, което по същество е искане за възстановяване на модела на кабинета „Орешарски“. Имаме ясна позиция по всяка една от необходимите политики, заяви Бъчварова. Готови сме да съставим кабинет на малцинството, очакваме политическа подкрепа, подчерта тя.

Бъчварова уточни, че ГЕРБ никога не са записвали в програмата си, че искат нова Конституция.

Томислав Дончев заяви, че ГЕРБ няма да бяга от отговорността за сформиране на кабинет, но не биха и сформирали кабинет на всяка цена. Той обясни, че аритметиката не е добра дисциплина при сформирането на предстоящия кабинет, визирайки това, че няма да се коалират непременно със следващите по големина на изборен резултат партии.

Дончев постави условията, при които ГЕРБ ще преговаря с останалите партии. Заради предишния злощастен опит всички преговори трябва да вървят публично и прозрачно. Той посъветва останалите партии „приятелски“ – да си изчистят исканията.

Като елемент от преговорите считам за безпринципно да се вкарват в условията предварителни заявки. В политиката е известно, че целите трябва да служат на хората, а хората също трябва да служат на целите. Имам предвид политиците, каза Томислав Дончев.

Живея с убеждението, че големият трябва да прави по-малко компромиси, по силата на това, че зад него стоят повече български граждани. Правейки компромиси, да не да се превърнем в един голям компромис. Компромисът не може да води до самоубийство. Правейки безпринципен компромис, това означава да предадем всички, каза още той.

Можем да поучим парламентарна подкрепа по някои секторни политики. Ние ще бъдем ясни и няма да правим компромис на всяка цена да участваме в управлението, заяви Цветан Цветанов, зам.-председател на ГЕРБ. Той увери, че партията на Борисов ще се стреми да няма задкулисие. /БГНЕС

 
 
Коментарите са изключени за ГЕРБ иска подкрепа за кабинет на малцинството