ГЕРБ и РБ уточняват програмна декларация

| от |

Двата преговарящи екипа на ГЕРБ и на Реформаторския блок се срещат за пореден път в неделя в сградата на Народното събрание, за да одобрят общ текст на програмна декларация и да прецизират текста в нея, предаде репортер на БГНЕС.

При предишната среща в петък Томислав Дончев от ГЕРБ поясни, че са имали искане към Реформаторския блок да представят тяхната визия за структурата на Министерския съвет, но получили отговор, че реформаторите нямат готовност. Коалиционното споразумение се отлага, тъй като без тези детайли ние не може да продължим напред, каза Доннчев.

Все още има малки различия в областта на икономиката, обсъдени са теми като образованието, съдебната реформа и искането на ГЕРБ за даване на възможност на общините да налагат допълнителен данък до 2%, срещу което РБ има определени резерви, съобщи от своя страна Меглена Кунева. Тя бе категорична, че на тази среща по никакъв начин не са коментирани министерски постове и че все още няма никакви предложения. „Ако по тази програма нямаме съгласие, няма смисъл да се прави следващата стъпка“, посочи Кунева.

Срещата в петък продължи около два часа. „Вървим по план. Обсъдихме теми, които миналия път бяха спорни. Те ще бъдат формулирани ясно, прецизно и точно.Тя поясни, че в събота всяка една от групите ще определи какво ще направи и н ще бъде подготвен общ текст.

„Разпределението на отговорностите е съставна част от коалиционното споразумение и без виждане на другата страна за тези детайли не може да се подготви коалиционно споразумение. Изготвянето на споразумение се отлага до момента докато от страна на колегите от РБ нямаме тяхното виждане за структурата и разпределянето на отговорностите и конкретните предложения, свързани с МС. Без тези детайли ние не може да продължим напред, подчерта Дончев, след което призна, че подготовката на коалиционното споразумение се отлага докато няма реакция по тази тема от РБ.

Запитани как те виждат разпределението на отговорностите Румяна Бъчварова отговори, че първоначалното искане пропорционалност на представителството. „Говорим за принцип, не цифри“, отговори тя на въпрос дали това означава разпределение 3:1 в полза на ГЕРБ. Екипът на ГЕРБ и има ясна виждане кой и как евентуално ще сменя министри, но на този етап Бъчварова отказа да го разкрие пред медиите. „Това, че днес е постигнат напредък не означава, че утре не може да бъде унищожен“, каза Томислав Дончев. /БГНЕС

 
 
Коментарите са изключени за ГЕРБ и РБ уточняват програмна декларация