Георгиева: Ще поема щафетата, за да топим снежната топка от неразплатени задължения

| от |

Убедена съм, че европейският бюджет може да помогне на конкурентноспособността и на възстановяването на доверието на хората в Европа като нещо добро.

Това каза в началото на изслушването си в Европейския парламент българският кандидат за еврокомисар Кристалина Георгиева за поста заместник-председател на Европейската комисия, отговарящ за бюджета и човешките ресурси.

Европейският бюджет засяга пряко живота на хората – той означава работа за около 600 хиляди души, които са заети в проекти по политиката на сближаване. Освен това в моя ресор, имайте предвид, че парите се използват за живота, когато има природни бедствия.

Ако ме одобрите, аз ще поема щафетата от комисаря Доминик и ще се опитам да проведа успешно бюджетните преговори по коригиращия бюджет за 2014, бюджета за 2015 година, за да започнем да топим тази снежна топка от неразплатени задължения. Абсолютно съм убедена, че не го ли направим, тези които ще пострадат сме самите ние, защото ще се забавят програмите за заетостта и растежа, парите ще станат по-скъпи, защото ще трябва да им се плащат лихви, каза Кристалина Георгиева.

Трябва да се заложи на гъвкавостта, посочи Георгиева. Ние не искаме повече кредити за плащане, по-скоро искаме да използваме повече от предвиденото, за да се справим с непредвидените плащания.

Като основни предизвикателства Георгиева посочи средносрочният преглед на Многогодишната финансова рамка през 2016 г. и подготовката за следващата МФР от януари 2018 г. „Ще се допитвам до парламента и всички останали заинтересовани групи. Ще стъпим на по-здрава основа, ако докажем, че сме способни да използваме бюджета си по-добре“, подчерта Георгиева.

Равнопоставеността е важна част от моята програма, но това не е лесна задача. В момента имаме програми за подпомагане на малките и средни предприятия, но има и такива, при които това е по-трудно да се приложи. Много е важно как ще си сътрудничим с държавите-членки, тъй като 80% от средства се използват от тях, заяви Георгиева и допълни, че става дума за успеха на европейската икономка и използването на потенциала на хората.

Според кандидата за еврокомисар по бюджет и финанси новата структура на ЕК ще постигне по-голяма гъвкавост и това от своя страна ще доведе до спестяване на средства. „Противопоставянето не е здравословно върху Европа. Става дума и за ефекта на бюджета“, каза още тя.

Георгиева се спря на важността от умението за отговорното управление на публичните средства. „Системите за контрол при иновативните финансови инструменти са много важни и би било грешка да не използваме парите си по-добре чрез лостовия ефект“, категорична бе тя.

На няколко пъти Георгиева посочи, че ще работи за по-голяма призрачност и доверие към европейските институции. Според нея за тази цел хората трябва да научат какво прави ЕК за тях. „Всички, които обичат Европа трябва да се притесняват от факта, че мнозина губят доверието в нея. Мен ме вълнува отговорността на комисията. Трябва да сме близо до хората и да им обясняваме какво правим за тях, за да ни подкрепят“, каза кандидатът за еврокомисар по бюджета и финанси и даде пример със софийското метро, изградено изцяло с европейски средства.

„Контролът е необходим, за да ни вярват данъкоплатците, а най-добрият начин за това е изграждане на система със стимули и добро обучение. За целта трябва да се концентрираме повече върху подкрепящите хората дейности“, каза още кандидатът за зам.-председател на ЕК и комисар по бюджет и финансите.

„Мисля, че председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер би отговорил най-добре на въпроса защо съм подходяща за този ресор, но за мен това е огромна отговорност“, отговори Георгиева на въпроса защо е подходяща да управлява бюджета и финансите. „Първата ми реакция, когато разбрах какъв ще бъде моят ресор, беше да ми се изправят косите“, пошегува се тя.

„Направих си заключението, че Юнкер ме е избрал първо, защото съм работила в сферата на финансирането. Бях зам.-председател на Световната банка. Отговаряла съм и за пари, и за хора, и се радвам, че се ползвам с авторитет. Доказала съм, че съм независима и имам присърце интереса на хората. Освен това работя много усърдно“, мотивира се Георгиева.

Тя изрази необходимостта от създаване на по-добри възможности за младите в Европа, „което означава да развържем възможностите за бизнеса“. Георгиева обясни, че задачата на ЕК в тази посока се удвоява, защото в европейските икономики няма и достатъчен растеж.

„Убедена съм, че промените в климата и борбата е една от най-важните. ЕК пое задължението да бъдат отделяни 20% за тази цел. Надявам се да ги увеличим, но нещата се случват много бавно в тази област. 180 хил. фермери се ползват от средствата за намаляване на въглеродните емисии. Въпросът е как ще формулираме нашите програми, въпросът е и как строим нашите жилища“, заяви Георгиева в отговор на въпрос за мерките за справяне с климатичните промени. Очаквайте още подробности. /БГНЕС

 
 
Коментарите са изключени за Георгиева: Ще поема щафетата, за да топим снежната топка от неразплатени задължения