Георгиева: 1 млрд. евро отиват предимно за нови работни места

| от |

Там, откъдето идвам много се цени това, че г-н Борисов успя да направи правителство в нелеки условия и така да запази страната от риска да влезем в още по-сериозна политическа криза. Публично и от сърце го поздравявам.

Това заяви в София след среща с премиера Бойко Борисов зам.-председателят на Европейската комисия и комисар по бюджета Кристалина Георгиева, предаде репортер на БГНЕС.

Преди две седмици ЕК взе решение да размрази парите по Оперативна програма „Околна среда“, а днес взе решение да започне първата от новите програми – това са 1 млрд. евро предимно за откриване на нови работни места, добави тя. Георгиева обяви, че Жан-Клод Юнкер чака Бойко Борисов и двамата ще имат среща през следващата седмица.

„Неслучайно избрах първото ми пътуване в новата ми позиция да бъде именно в София, защото моята страна ме подкрепи за втори мандат и аз искам да благодаря на всички за това. Още повече, в позицията си на човек, който отговаря за бюджета на ЕС, много добре съзнавам колко е важно да усвояваме добре и да има резултати от европейското финансиране, за да можем да докажем на всички, че европейската солидарност е изключително важна за просперитета в Европа“, каза Георгиева.

По думите й, тя няма как да води преговори за бюджета за бъдещето, ако ние не усвояваме вече предоставените ни пари. „За България това са 4,5 млрд. евро от предишния период и 16 млрд. евро за следващия период. Изключително важно е страни като нашата, които имат огромна нужда от този ресурс, да работят с ЕК така, че той да доведе до резултати за нашата икономика и нашите хора“, добави тя.

Кристалина Георгиева обяви, че идва в София и във връзка с решението за приемането на инвестиционен план за 315 млрд. евро за Европа. „Изключително важно е всички страни и особено страни като България с огромна нужда от такъв ресурс, бързо да оценят възможностите за участие и да се възползват от него“, призова тя и обяви, че в понеделник ще разговаря по тези въпроси с икономическия екип на правителството.

Тези 315 млрд. евро имат основно ролята на гаранция, така че да свалят риска за инвеститорите и да събудят парите, които сега спят в банките, каза тя. За да се случи това, трябва да има добре подготвени проекти и да е ясно защо в момента те не се реализират. „Говорихме с премиера, че има много интересни проекти в сферата на енергийната ефективност. Правителството започна с обещание за 2 млрд. лева в саниране на сгради, така че да оправим жилищния си фонд. Такава програма може да кандидатства“, каза Кристалина Георгиева.

По думите й, четирите приоритета на инвестиционния план са инфраструктура, дигитален пазар, енергетика и иновации. Фондът ще се раздели на две – за големи проекти и за малки и средни проекти, каза тя. Според Георгиева в Европа пари има, но няма доверие в инвеститорите, че той може да влага парите си без голям риск.

Запитана какви са рисковете за България, ако не се приеме навреме новият бюджет на Европейската комисия, Георгиева отвърна, че се работи за това бюджетът да се приеме до 18 декември. Преговорите продължават, подготвя се и вариант за финансиране месец по месец, призна тя и обяви, че не очаква да се стигне до такъв вариант. „Трудно време е в Европа. Страни като Франция, които винаги са подкрепяли европейския бюджет, сега изпитват затруднения по дефицита. От една страна им казваме да са дисциплинирани, а от друга страна искаме от тях повече пари. За това е трудно в тези условия да стигнем бързо до решение. По-важното е да стигнем до добро решение, отколкото да стигнем до бързо решение. Убедена съм, че ще имаме добро решение“, заключи тя.

Борисов от своя страна коментира, че на срещите си с президента на ЕК Юнкер, с Мартин Шулц и Доналд Туск ще се опита да ги убеди, че България има парламентарно представени партии, които знаят, че стабилността е над всичко в този момент.

На въпрос дали ще разговаря с евроатлантическите ни партньори относно изказването на ген. Бен Ходжес, че в България може да бъдат разположени танкове, Борисов отговори, че си има министър на външните работи и министър на отбраната, към които такъв въпрос не е постъпвал. „Днес в парламента от трибуната заявих, че ние от страна на България няма да воюваме с никой, така че въобще тази тема не стои на нашето внимание“, каза премиерът.

Запитан директно дали ще освободи зам.-министъра на отбрана Орхан Исмаилов Борисов отвърна, че той е предложен от Реформаторския блок и лично от министър Николай Ненчев. „На базата на тази тежка коалиционна култура, която демонстрираме в момента, аз съм го назначил. Оттам нататък, да бъдат любезни реформаторите и патриотите, да се разберат дали са имали против Корман Исмаилов и въобще партията, когато са си говорили и когато дойдоха да ни предложат сътрудничество“, коментира Борисов.

На въпрос как ще дойдат инвестициите по плана „Юнкер“ ако не се преборим за върховенство на закона, Борисов отговори, че неслучайно са оставали служебния министър на правосъдието, който има добра стратегия за реформа. Борисов каза още, че се среща редовно с големите индустриалци и пожела успех на новия председател на КРИБ Кирил Домусчиев. „Ако работи както с Лудогорец, ще бъде добре за КРИБ“, каза той. Стратегията за съдебна реформа ще доведе до отпадане на мониторинговия механизъм, ако в България има стабилност, изрази надежди Борисов.

„С риск да изглежда самохвално, но преди година и половина искахме да ни откъснат от Румъния, защото те ни пречеха за Шенген и с огромните си дефицити, а България беше за пример. Година и половина по-късно от 1,2% дефицит сега сме на 3,7% дефицит. Експериментът „Орешарски“ струва 9 млрд. лева на тази държава и това са фактите – показваме го ясно и точно разписано в бюджета. Надявам се повече експерименти да не правим и да стабилизираме държавата“, завърши Борисов. /БГНЕС

 
 
Коментарите са изключени за Георгиева: 1 млрд. евро отиват предимно за нови работни места