Георги Лозанов: възможна е груба и неетична предизборна кампания

| от |

Предизборната кампанията протече по-меко и по-балансирано, отколкото изглеждаше преди да започне, това каза председателят на СЕМ Георги Лозанов за радио „Фокус“


Dots.-Georgi-Lozanov-3

Според него преди започване на кампанията, отношенията между политиците са били достигнали точка на много изострено напрежение, с много тежки взаимни обвинения, включително и обвинения в престъпления. „За щастие, а вероятно и поради това, че става дума за европейски избори все пак, кампанията протече доста балансирано“. Лозанов парави уговорката, че става въпрос за електронни медии, които са наблюдавани от съвета.

Лозанов коментира и клипът на „Атака“, в който се поставят наравно педофилията, гей браковете и кръвосмешението и се представят като евроатлантически ценности. Според него той е бил неприемлив и съветът се е обърнал към ЦИК и клипът е бил свален от ефир. „Общо взето нямаше големи нарушения в кампанията. Да ви кажа като оценка – всички опити за негативни кампании, кампании „срещу“, дадоха негативен резултат.“ Опитът да се печелят места за евродепутати с кампания срещу Европа даде негативен резултат на тези, които опитаха да направят вътрешнополитически сблъсъци. Онези, които направиха опити за негативна кампания, получиха по-малко подкрепа и това намали вота им. Оказа се, че избирателят в момента не е готов да поощрява такива драстични, негативни послания срещу политиците или срещу нашата евроориентация. Това е тенденция и е актуално не само в момента“.


Относно задаваща се нова предизборна кампания до края на годината Лозанов коментира, че има риск кампанията да протече грубо и неетично. „Като гледам състоянието вътре в политическата среда и отношенията в нея, вероятно тази кампания за национален парламент ще бъде остра. При всички случаи, тук смекчаващо беше това, че все пак става дума за ЕП, все пак трябваше на терена на една европейска проблематика да се води битката. И тези избори бяха до голяма степен нещо като контролни за предстоящите национални избори. Нищо чудно на националните избори да се развихрят тези негативни страсти, които сега по някакъв начин бяха спрени“.


Според Лозанов българския избирател не се поддава и не търси негативни послания и политиците трябва по друг начин да комуникират идеите си с аудиторията, ако искат да спечелят. „Нашите избиратели не мислят по същия начин като политиците. Българските политици мислят, че колкото са по-остри и груби помежду си, толкова са по-ефективни. Аудиторията казва обратното – търси се някакъв друг тон и друга мъдрост в политическото говорене и общуване, което избирателят би поощрил“.

 
 
Коментарите са изключени за Георги Лозанов: възможна е груба и неетична предизборна кампания

Повече информация Виж всички