Геодезически купол е новата атракция на Велико Търново

| от |

Проектираният и изграден в рамките на Европейската асамблея по архитектура EASA Ажурната и зрелищна дървена конструкция на Геодезически купол е проектирана и изградена по идея на Джанлука Стаси и е осъществена с помощта на културният институт на Италия в България.

Студентите, участвали във форума на младите архитекти приеха с удоволствие идеята и предложението на Кмета на Община Велико Търново Даниел Панов атрактивната конструкция да бъде транспортирана и сглобена в подножието на паметник „Асеневци“.Там тя ще може да бъде разгледана от всички граждани и гости на Старата столица.

Преместването на елементите на купола от двора на ж.п. пансиона, където бе първоначално сглобен, до паметник „Асеневци“ също се превърна в събитие и предизвика любопитството на множество граждани и туристи.

Визуалният ефект от присъствието на конструкцията на това любимо на всички място ще стане още по-впечатляващ след монтиране на художествено осветление във вътрешността на купола.

Геодезическият купол съвсем скоро ще се превърне в свободна книжарница, сцена за малки културни форми, както и средище за срещи и дебати в областта на културата и урбанистиката.

 
 
Коментарите са изключени за Геодезически купол е новата атракция на Велико Търново