Газпром: Украйна дължи 1,8 милиарда долара за газ към 13 март

| от |

Дългът на Украйна за доставките на руски газ към 13 март е над 1,8 милиарда долара, съобщи пред журналисти в Берлин шефът на Газпром Алексей Милер.

175541927

„Днес дългът на Украйна за доставения газ е над 1,8 милиарда долара. При това от началото на годината месец след месец дългът все повече нараства и нараства. Да, в Украйна има дълбока политическа криза, но за газа трябва да се плаща. И днес виждаме, че нашите действия към Украйна са напълно лоялни. Имаме всички права в съответствие с действащите договори да преминем към предплата за доставките на руски газ за Украйна. Ние обаче не правим това, ние виждаме, че това е много важен момент за това в Украйна да не се стигне до икономически колапс, да не възникнат рискове за транзита на руски газ за Европа“, каза Милер, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Той допълни, че „тази ситуация не може да продължава безкрайно“. Според Милер финансовата помощ за Украйна от Русия в момента е 5 милиарда долара: кредит от правителството на стойност 3 милиарда долара и „недополучените от Газпром почти 2 милиарда долара за доставките на газ“. „Искаме нашите украински партньори да бъдат платежоспособни, не искаме газова криза“, каза Милер.

„Няма никакви съмнение, че през декември идната година ще започнат първите доставки на руски газ“ по Южен поток за Европа, каза още шефът на Газпром.

 
 
Коментарите са изключени за Газпром: Украйна дължи 1,8 милиарда долара за газ към 13 март