Газпром и футболът

| от |

Газпром е може би най-добрият пример за топлите връзки между политиката, икономиката и спорта. Кои са шестте футболни проекта на руския държавен монополист и какви други интереси, различни от спортните, стоят зад тях? Анализ на Дойче веле.

hulk_afp_2430199b

Руският държавен монополист Газпром инвестира щедро в европейския футбол. От 2005 година насам компанията е генерален спонсор на Зенит-Санкт Петербург. Спонсорира също и УЕФА, а от 2015 година ще стане официален партньор и на ФИФА.

Преди известно време българските медии разпространиха информацията, че Газпром ще стане официален спонсор на Левски-София. Тогава те цитираха Тодор Батков, че договорът бил на 99 процента готов. Според информациите Газпром щял да стане генерален спонсор на популярния български футболен клуб и щял да налива в него по 2,7 милиона евро годишно.

Кой стой зад Зенит?

Зенит-Санкт Петербург е любимото дете на Алексей Милер. Шефът на Газпром е родом от Ленинград и предпочита да спонсорира футболния клуб от Санкт Петербург. Макар Газпром да е негов генералан спонсор, спонсорската дейност на концерна всъщност се разпределя сред няколко дъщерни фирми – Газпромнефт, Газпром межрегионалгаз, Газпромбанк и…Газпром-Германия. Едва ли има друг футболен клуб освен Зенит, където така очевидно да се преплитат политика, спорт и бизнес. Не е известно колко пари получава Зенит от генералния си спонсор. „Толкова, колкото е нужно“, казват някои наблюдатели.

По неофициални информации годишният бюджет на съперника на Борусия Дортмунд в тазгодишното издание на Шампионската лига се движи между 160 и 170 милиона евро. Зенит-Санкт Петербург направи и няколко трансфера за доста пари: за „скромните“ 55 млн. евро отборът закупи от Порто бразилския нападател Хулк, а срещу 40 милиона евро от Бенфика-Лисабон си осигури транфера на белгийския национал Аксел Витцел.

Спонсорирането на футбола явно носи червени точки и в политически план. Това пролича ясно и на Олимпиадата в Сочи, която вдигна рейтинга на президента Путин. Същата стратегия преследва и монополистът Газпром, който успешно разпростира пипалата си и в европейския футбол.

Газпром – спонсор на европейския футбол

schalke-04-sommerpause-514_0

През 2007 година Газпром сключи петгодишен спонсорски договор с германския Шалке 04. Според договора футболният клуб от Гелзенкирхен получава около 25 милиона евро за реклама на Газпром върху екипите на състезателите и на стадиона. Като отбор от енергиен регион, Шалке 04 се вписва идеално във философията на Газпром.

От лятото на 2012 година Газпром е спонсор и на Шампионската лига, а от догодина ще започне да спонсорира и ФИФА. Договорите вече са подписани. Дори един Франц Бекенбауер, който често говори за морал, е с почетно място в редиците на спортните посланици на Газпром. При толкова много облаги кой ли ти мисли за такива неща като корупция, изнудване, пране на пари или данъчни измами? Единствено германският разследващ журналист Юрген Рот направи такава връзка в книгата си „Газпром – зловещата империя“. В нея той нарича Газпром „дълбоко недемократична икономическа и политическа система“. Именно Зенит-Санкт Петербург е престижният обект на тази система.

6684_rad-zvezda_11

През 2010 година, чрез дъщерната си компания Газпромнефт, Газпром сключи договор и със сръбския клуб Цървена звезда. Така руският газов монополист вкара трима свои представители в 10-членния Съвет на директорите на белградския футболен клуб. Точната сума на сделката не бе оповестена. Миналото лято Газпром подписа спонсорски договор и с Челси, който продължава до 2015 година. Той стана възможен след като собственикът на Челси и шеф на нефтената компания Сибирнефт Роман Абрамович продаде акциите си в клуба на Газпром срещу сумата от 9 милиарда долара.

От 2007 година насам Газпром финансира изграждането на новия стадион на Зенит-Санкт Петербург, на който трябва да се играе един от полуфиналите на световното първенство по футбол през 2018 година. Откриването на новото спортно съоръжение междувременно се отлага вече за 19-ти път, а разходите придобиват космически размери: първоначално предвидената сума от 185 милиона евро вече достигна 700 милиона. Прогнозите са, че накрая разходите ще надхвърлят похарчените за новия стадион Уембли 1,15 млрд. евро. Така Газпром-арена ще стане най-скъпият стадион в света. А човек неволно се пита дали пък тези силни футболни пристрастия не са свързани с конкретни проекти в енергетиката?

 
 
Коментарите са изключени за Газпром и футболът