Гърция с ново изявление по спора с името на Македония

| от |

Гръцкото външно министерство днес направи поредното си изявление за позицията на Атина относно въпроса за името на Македония.

Министерството смята, че е „полезно да напомни“ на някои гърци, „че някои екстремни кръгове се правят, че не знаят нищо или са изненадани от това, което научават сега от думите на министъра на външните работи по време на Общото събрание на ООН за позицията на Гърция във връзка със спора за името“ на Македония. В съобщението се напомня, че позицията на Гърция е за сложно име с географско определение преди името „Македония“, а не названието „Република“, е формирана в продължение на много години и за това постоянно се говори в гръцкия парламент и по време на международните срещи. Посредникът на ООН в процеса Матю Нимиц също участва в изграждането на тази позиция.

„Предполагаме, очевидно за всички е, че временното име (Бивша югославска република Македония), с което нашата съседна страна влезе в ООН през 1993 г. и с което участва в голям брой международни организации, дейности и срещи, е сложно име с прилагателни пред името „Република“, а не пред названието „Македония“. Това временно име не се използва във всички случаи, а в международни организации и срещи, но за съжаление не и вътре в страната, нито в паспортите, се казва в гръцкото изявление.

В него се подчертава, че това е ситуация, в която се нарушава международното право и е необходима промяна. „Гръцката отговорна и ясна позиция е единствената, която води към промяна на тази ситуация“, се казва в края на съобщението от гръцкото Министерство на външните работи./МИА, БГНЕС

 
 

Какво става, когато свалиш 50 килограма

| от chronicle.bg |

Да свалиш килограми не е никак лесно. Да успееш да смъкнеш 50 килограма е истинско постижение. Преди да тръгнете на дългото пътешествие към красивото тяло обаче, трябва да знаете какво правите – увиснала кожа и различни здравословни проблеми са част от рисковете, за които е добре да бъдете подготвени. Независимо дали искате да свалите 10 килограма или 100, трябва да сте наясно, че това ще промени целият ви живот.

Предлагаме ви историите, които няколко жени разказват пред „Today“. Те са свалили много килограми и разказват за нещата, които биха предпочели да знаеха, преди да започнат.

 

 

 

 
 

Началото на „La La Land“ през iPhone-a на Деймиън Шазел

| от chronicle.bg |

„La La Land“ обира награди като стой и гледай, а в събота предстоят и Оскарите.

Филмът, естествено, получи и известно количество критики. Лайтмотивът в тях е, че Райън Гослинг и Ема Стоун не танцуват и пеят като истински актьори в мюзикъл. Разбира се, възможно е играта на Гослинг и Стоун нарочно да е такава. Със сигурност обаче режисьорът Деймиън Шазел не е подценил мюзикъл мотивите във филма си.

Появи се видео от репетициите на началната сцена на филма, което Шазел заснема със своя iPhone. То показва усърдната репетиционна работа по парчето на магистралата в Лос Анджелис. На пресъздадена снимачна площадка актьорите изиграват сцената, а ние можем я да видим редом с оригинала.

 

 
 

14 кинодейци на косъм от „голям шлем“

| от chronicle.bg |

Няма по-голямо постижение в Холивуд от това да получиш статуетка на четирите най-големи церемонии. Става въпрос за Еми, Грами, Оскар и Тони (EGOT).

С такава висота могат да се похвалят хора като Лайза Минели, Упи Голдбърг, Барбара Стрейзънд, „Магьосникът от Оз“ и други.

Ние събрахме 14 личности, които са на косъм, само на една награда разстояние от постигането на „голям шлем“ в кино индустрията.

 
 

Четири сериала: гледахме ги вместо вас, ето какво мислим

| от chronicle.bg |

Все повече наградите „Еми“ изглеждат по-интересни от „Оскар“-ите заради множеството добри сериали, които се появяват на малкия екран с качествена режисура, добър сценарий и блестящ актьорски състав.

Затова и мнозина застават все по-често пред екрана, за да следят новите продукции на Netflix, FOX и HBO. Пролетта приближава с няколко нови сериала, за които много се говори – предимно в САЩ и във форумите.

Ние вече се запознахме отблизо с четири от тях и ето какво мислим за тях.