Гърция поиска помощ от ЕС заради руското ембарго

| от |

Гърция поиска от ЕС допълнителна финансова помощ заради въведените от Русия контра-санкции. Средствата ще отидат за компенсиране на гръцките фермери, инкасирали сериозни финансови загуби, след като Москва забрани вноса на редица стоки от страните-членки на ЕС.

Молбата на Атина за отпускането на допълнителна помощ ще бъде разгледана на 10 ноември в Брюксел по време на заседанието на министрите на селското стопанство на страните-членки на Европейския съюз. Контра-санкциите на Русия поставиха пред сериозно изпитание фермерите в доста страни от ЕС. Според експерти ембаргото за внос на продукти може да доведе до свръхпроизводство в селското стопанство в Дания и кредитирането им банките.

Сериозни удари търпят и селскостопанските производители във Франция, Испания, Португалия. Неотдавна министърката на селското стопанство на Испания отбеляза, че износът на испански портокали е намалял наполовина. От същото се оплака и португалският й колега Асунсау Кришташ:”Въведената на 7 август от Русия забрана за внос на говеждо, свинско, плодове, птици, мляко и др. от страните от ЕС, САЩ, Австралия, Канада и Норвегия нанасят сериозни щети”

Български новини

 
 
Коментарите са изключени за Гърция поиска помощ от ЕС заради руското ембарго

Повече информация Виж всички