Гърция може би се съвзема

| от |

Последните новини от Гърция са изненадващо добри: за първи път от въвеждането на съответната статистика преди 66 години, страната експортира повече стоки, отколкото внася от чужбина, предава Дойче веле. Но достатъчно ли е това?

greece-summary_2219367b

За първи път от 66 години насам Гърция за първи път регистрира излишък в търговския си баланс. Професорът по икономика Панайотис Петракис обяснява пред Дойче веле кои са основните причини за това: „На първо място увеличените с 15 процента приходи от туризма, на второ – намаляването на разходите за внос на енергия и за отопление, на трето – стабилизацията на гръцкия износ като цяло“. Дали обаче излишъкът ще се запази, предстои тепърва да се установи. Гръцката икономика е силно зависима от вноса. След като се съвземе от кризата неизбежно ще нарасне и търсенето на вносни стоки, обяснява професор Петракис.

Според него обаче бумът в туризма ще се задържи, тъй като хотелиерите са намалили разходите. Оспорваната стратегия на „вътрешно обезценяване“ в туристическия бранш чрез редукция на цените се е оказала успешна, смята професорът и си позволява една малка шега: съгласно статистическите данни в момента Гърция се числи към държавите, които имат търговски излишък – като Германия или Китай. Естествено никой не би се посмял да твърди, че постиженията на гръцката икономика се доближават до тези на германската, допълва икономистът.

Борбата срещу двойния дефицит

Експертите посочват като основна причина за тежкото икономическо положение на Гърция т. нар. „двоен дефицит“, а именно фактът, че страната обичайно отбелязва дефицит и в търговския, и в платежния баланс. Или – гърците не само потребяват повече, отколкото произвеждат, но и държавата трупа дългове, за да може да си позволи повече.

Напоследък има блези, че по отношение на държавните дългове гръцкото правителство явно е поело по верен път. Причината – за пръв път от 11 години насам Гърция има известен излишък в бюджета, т.е. приходите надвишават разходите.Тук също е важно дали тенденцията ще се задържи и да не става дума за еднократен временен успех, изтъква професор Петракис. Ако правителствената прогноза за положителен, макар и минимален растеж през тази година се потвърди, това със сигурност ще е добър знак, смята икономистът.

23 април – денят на истината

Кредиторите все пак предпочитат да изчакат, преди да похвалят напредъка на Гърция и да обещаят следващи финансови помощи и облекчения. Предстои най-напред оценката си за развитието в Гърция да дадат експертите от т.нар. „Тройка“ /ЕС, ЕЦБ и МВФ/, които ще изготвят своя доклад до края на март. За най-важна дата засега е смятан 23 април, тъй като на този ден Европейската статистическа служба ще оповести данните за дефицита в страните-членки на еврозоната и правителството в Атина се надява, че тогава официално ще бъде потвърден обратът, настъпил в Гърция.

Критиците обаче подчертават, че минималният излишък е възможен само поради това, че държавата не плаща или плаща с голямо закъснение сметките си. Според професор Петракис става дума за непокрити държавни дългове на стойност между седем и осем милиарда евро. Икономистът отбелязва също, че най-важно е да не се допуска по-нататъшното нарастване на тази сума.

Надеждата за подем е факт

Позовавайки се на изпълнението на изискванията за икономии, правителството на Антонис Самарас настоява за данъчни облекчения – и то още преди евроизборите. Кредиторите обаче са сдържани и от своя страна изискват реформи, най-вече в трудовото право и в защитата на конкуренцията.

При всички случаи правителство трябва да подходи предпазливо и да дозира мерките за икономии по-добре, за да не застраши крехките надежди за подем, казва търговецът Димитрис Арменакис, който е и шеф на Търговската камара в региона Атика. Той определя необходимостта от ограничения в потреблението, особено на вносни стоки, като пазарно „прочистване“: „За мен това не е ограничение, а по-скоро рационализиране. Не може ние, така да се каже, да изкупуваме Китай, както се е случвало преди“, посочва бизнесменът. Потребителите, които през отминалите години са харчили със замах, сега си понасят последствията и трябва да се примирят със съкращенията на заплати и пенсии.

 
 
Коментарите са изключени за Гърция може би се съвзема