Гърците все по-рядко посещават заведения

| от |

35% са загубите за собствениците от началото на кризата

За Chronicle.bg от Атина Ангел Бончев (ТВ Европа)

Все по-рядко извън центъра на Атина може да се види пълно заведение. С 35% средно са намалели приходите заради ефектите от кризата. Посетихме едно от добрите заведения в гръцката столица, в престижния квартал Неа Пендели.

paros-night

Сред първите неща, които гърците ограничават след избухване на кризата, е излизането си по заведения. В едно от заведенията в столицата собственичката Елени Панети сподели пред нашата камера, че загубите от началото на кризата са около 35%.

„Трудно е днес да оцелееш по време на кризата, но мисля, че ние трябва да опитаме да оцелеем заради нас и нашите деца. От 25 години съм в този бизнес и съм щастлива от това, което правя. Една от причините да оцелее моето заведение е, че компанията майка е голяма и загубите се разпределят“, обяснява Елени Панети.

В Атина все по-рядко се виждат пълни заведения, освен ако не са в центъра на града. В момент, в който ние посетихме заведението на Елени, то бе празно.

„Най-лошото е, че хората нямат пари и те не могат да си позволят да посещават толкова кафенета и ресторанти, колкото биха желали. Съкратили са бюджетите си, ние всички сме ги съкратили. За нещастие Гърция никога няма да бъде същата, както преди кризата. Виждам хората – те не се смеят, не са щастливи, не изразяват емоциите си. Стоят си вкъщи, гледат телевизия. Причина е лошата икономическа ситуация – това е. И проблемите с банките, данъците“, смята Елени Панети.

Не са малко обаче тези, които не са уволнили свои служители заради по-ниските доходи на бизнеса си, заради солидарност към работниците си. Панети също не е уволнявала, но е намалила с час работата на служителите си. Според нея уволнението не е решение и то се явява бумеранг, който се връща.

 
 
Коментарите са изключени за Гърците все по-рядко посещават заведения