Гълъби трафиканти (видео)

| от |

Нюйоркският художник Дюк Райли е научил гълъби да доставят контрабандно пури от Хавана във Флорида.

Според местни медии той е тренирал 50 птици. Задачата на половината от тях – на „контрабандистите“ – е била да доставят пури от Хавана. Останалите са изпълнявали ролята на „оператори-документалисти“. Те е трябвало да снимат 160-километровия полет с помощта на закрепени на тялото им видеокамери.

По думите на 41-годишния Райли, нарекъл необичайния си проект „Търговия с врага“, чрез него той е искал да изрази протеста си срещу продължаващата вече над половин век икономическа блокада на Куба, наложена от САЩ, а също да демонстрира, че възможностите на американското разузнаване далеч не са безкрайни.
В първата и досега единствена мисия, която се е състояла миналото лято, са участвали 23 птици. Във Флорида са се върнали само 11, които са донесли 6 пури Cohiba.

В началото на ноември в една от нюйоркските галерии ще бъде открита изложба, на която ще бъдат показани както самите гълъби-пътешественици, така и направените от тях видеозаписи.

В отговор на въпроса на какво ще учи оттук-нататък гълъбите, Райли отговоря, че може да ги накара да му доставят кокаин от Колумбия. Едва двойка гълъби творецът е решил да продаде на цена 100 000 долара за гълъб.

 
 
Коментарите са изключени за Гълъби трафиканти (видео)