Г-20 решени да изкоренят ебола

| от |

На срещата си в Бризбейн, Австралия, ръководителите на най-развитите страни на планетата обещаха да направят всичко възможно, за да се справят с епидемията ебола.

„Членките на Г-20 се ангажират да направят каквото трябва, така че международните усилия да доведат до изкореняване на епидемията, и да посрещнат нейните икономически и хуманитарни последици в средносрочен план“, се казва в цитирано от АФП комюнике, публикувано първия ден от срещата на върха.

По данни на Световната здравна организация (СЗО) епидемията ебола е взела повече от 5000 жертви, главно в Либерия, Сиера Леоне и Гвинея.

„Ще работим и ще си сътрудничим на двустранна, регионална и многостранна основа заедно с неправителствения сектор,“ се изтъква още в комюникето, в което не е посочен конкретен финансов ангажимент.

Държавните и правителствените ръководители на Г-20 призоваха Световната банка (СБ) и Международния валутен фонд (МВФ) да продължат да помагат на засегнатите страни, като набележат нови гъвкави механизми, с които да се справят в бъдеще с икономическите последствия от подобни кризи.

СБ защити своя проект за създаване на „спешен фонд“ с цел по-добра реакция на бъдещи пандемии, така че да не се повтори бавната, закъсняла и откъслечна реакция на атаката на вируса ебола.

Според институцията разпространението на сегашната епидемия може да струва 32 милиарда долара на Западна Африка до края на 2015 г. /БГНЕС

 
 
Коментарите са изключени за Г-20 решени да изкоренят ебола