Фукуяма: “Няма нова Студена война“

| от |

Русия се бори за възстановяването на своето национално достойнство, а кризата около Украйна няма никакво отражение над територии извън бившия СССР, твърди световноизвестният американски политолог Франсис Фукуяма, пише Дойче веле.

0,,17695237_303,00

Във философски смисъл историята представлява развитието, еволюцията и модернизацията на институциите, казва Франсис Фукуяма. Въпросът е в това, какъв вид институции има в онези общества, които са най-напреднали в развитието си. Американският политолог и икономист е убеден, че за да бъде модерно дадено общество, в него трябва да съществува комбинация от демократични политически институции и пазарна икономика. В този смисъл нито Русия, нито Китай или някой друг конкурентен играч в света са в състояние да докажат противното, казва авторът на книгата „Краят на историята и последният човек“, публикувана преди 25 години. Тогава той търсеше отговор на въпроса накъде отива светът – към комунизъм или към либерална демокрация, и формулира следната теза: западната либерална демокрация е достигнала толкова високо ниво, че след нея няма да се появят съществени нови социални и културни модели на развитие.

„Все още продължавам да мисля, че съм прав“, казва Фукуяма днес. Той дава пример с Русия, която от негова гледна точка не е успяла да се превърне в истинска либерална демокрация. Това е страна, казва той, която все още има териториални амбиции, и която не се е сбогувала с геополитическото си мислене. Политологът е на мнение, че днешният руски модел на развитие има големи слабости. Той е например изцяло зависим от високите цени на енергията. „Не вярвам, че хората и в самата Русия приемат изцяло този модел за легитимна форма на управление“, казва Фукуяма и допълва, че поради всичко това Русия не може да бъде истински конкурент на Запада.

Русия се бори за признание

Президентът Путин, а и много други руснаци са разгневени от това, че Русия в продължение на дълго време не се радваше на голямо международно признание, че гледат на нея като на слаба страна и не винаги се съобразяват с нея, казва американският политолог. За това усещане много допринесе фактът, че западните страни осъществиха разширяването на НАТО против интересите на Русия. Същото се отнася и до някои други развития от 90-те години на миналия век и началото на 21-и век. В този смисъл Путин се стреми към признание, което може да бъде и движеща сила за историята, гласи друга от тезите на автора. Западът обаче пропусна да демонстрира подобно признание и зачитане на Русия, особено при взимането на някои възлови решения през 90-те години на миналия век, които не могат да бъдат върнати назад, уточнява Фукуяма. Смятам, казва той, че трябва да се отнасяме към Русия като към сериозна страна със собствени, специфични национални интереси.
Франсис Фукуяма не смята, че е оправдано в момента се говори за нова Студена война във връзка с поведението на Русия в Украйна. „Студената война беше един вид глобална война между различни представи и твърде различни политически системи. Докато сегашната криза е битка за възстановяването на руското национално достойнство, която обаче няма никакво отражение над територии, извън бившия Съветски съюз“, посочва американският политолог и добавя, че в това отношение сегашната криза наистина е твърде различна от Студената война.

Политическата система в САЩ е в упадък, но икономиката е твърде здрава

Що се отнася до състоянието на политическата система в родината му САЩ, Франсис Фукуяма казва, че в момента тя е в упадък защото се намира под влиянието на множество силни лобистки групировки. „Разделението на властите, с което се гордеем, в крайна сметка доведе до феномен, който аз наричам ветокрация. Това означава, че има прекалено много групи, които са в състояние да наложат вето над дадено решение. Крайният резултат от това е, че американският Конгрес е парализиран – а това е огромен проблем за нас“, добавя той.

Фукуяма обаче не смята, че суперсилата САЩ се намира в отстъпление. „Американската икономика си остава много силна и е може би най-здравата от всички западни икономики, включително и поради това, че разполага с много източници на растеж и иновации. Аз твърдя само, че политическата система не ми харесва“, уточнява Фукуяма.

На въпрос за неговата лична прогноза за развитието на света през следващите 10 или 20 години той казва: „Живеем в бурно време, в което Русия и Китай експандират. Смятам обаче, че това е само временен феномен. В дългосрочен смятам, че може да има само една система: тази, която стъпва върху съчетанието между демокрация и пазарна икономика. Затова си оставам оптимист, че това развитие ще се запази“, казва в интервюто за Дойче Веле Франсис Фукуяма.

 
 
Коментарите са изключени за Фукуяма: “Няма нова Студена война“