„Фронтова линия“ пусна тайни кадри от Северна Корея

| от |

Предаването Frontline („Фронтова линия“) на американския обществен тв канал PBS излъчи тайно заснети кадри от най-изолираната държава – Северна Корея, пише сайтът offnews.bg. Екипът на престижната продукция е работил в сътрудничество в японски тайни агенти, които в продължение на шест месеца са набирали информацията с риск за живота си.
NKOREA-POLITICS-KIM

Акцентът на Frontline е върху живота на обикновения севернокореец. Документалният филм се опитва да отговори на въпроса надига ли се революция в съзнанието на поданиците на Ким Чен Ун, като описва конкретни проявления на дисидентството в ежедневието. Такава е историята на мъж, работил за правителството като пропагандатор. „Израснах щастливо дете. Нямах база за сравнение за това кое е добро и кое лошо. Първата ми работа бе да пиша статии и информационни материали за успехите на севернокорейците над южнокорейците. Трябваше да съчинявам и епични поеми за Върховнич водач“, разказва той. Статутът му на доверен държавен служител по-късно му отваря достъп до книги и публикации от Южна Корея и така идва осъзнаването. „Чувствах се все по-сам, като виждах колко сме изостанали в сравнение с тях“, споделя човекът.

Наложеният от Ким II и Ким III монопол върху информацията постепенно, макар и леко, започва да се пропуква благодарение на новите технологии и миниатюрните носители като USB устройствата. Според експерти номенклатурата има практика да си разменя флашки с чужди филми или тв предавания. Мобилните телефони се регистрират от държавата и международните разговори са забранени, но находчиви севернокорейци са успели да ги настроят за повиквания до Китай и продават обаждания на черно. Проф. Виктор Ча, който по времето на Джордж Буш-младши оглавява азиатската секция на Националния съвет за сигурност, споделя, че информацията в Северна Корея в момента е вид обществена валута. „Ако искаш да се включиш в общ разговор с приятели, обикновено трябва да споделиш нещо за живота навън. Информацията „отвън“ е на мода“, казва професорът.

Проблемът според него е, че макар независимото мислене да се заражда, е трудно то да прерасне в протест, защото държавата преследва всички негови прояви.

Проф. Дейвид Канг от Института по кореистика към Южнокалиформийския университет също смята, че заради трайния ефект от пропагандата не всеки севернокореец би избягал, ако имаше възможност. Много от дезертьорите в Южна Корея първоначално били въодушевени от свободата си, но после у тях се зародило разочарование от материализма и загубата на семейните ценности у съседите. Професорът разказва и виц, разпространен сред избягалите от режима: Вървят севернокореец и южнокореец и виждат как мъж се дави в река. Севернокореецът веднага се притичва на помощ. Южнокореецът звъни на Бърза помощ.
11

Сред дезертьорите в Южна Корея е и пропагандистът, писал някога поеми на династията Ким. Днес той работи на New Focus International – медийна организация, която специализира в разследвания за случващото се в изолираната страна. Северна Корея неведнъж е заплашвала да разруши центъра, но мъжът не се страхува. Казва, че е изживял най-големите си кошмари в родината си и по време на бягството си. Нищо в свободна Южна Корея не би му се сторило по-страшно.

Екипът на предаването е разговарял и със съученик на лидера Ким Чен Ун от швейцарския лицей в Берн, където е учил под прикритието на син на дипломат от Пхенян. Ким III бил с две години по-голям от съчениците си, вероятно за да може да навакса материала и поради слабия му немски.

„Фронтова линия“ описва пет актуални начина, с които поданиците заобикалят ограниченията на диктатурата в ежедневието си:

1. Макар и неофициално разрешен като валута, американският долар се приема на местните тържища. Затова бежанци пускат през границата балони с долари в помощ на сънародниците си. Един долар покрива скромната двудневна прехрана на цяло семейство.

2. Бегълците не отказват медийни участия, вкл. в развлекателни шоу програми и конкурси за красота, излъчвани по телевизията в Южна Корея. Така увеличават шанса роднините им у дома да ги видят.

3. Незаконно гледане на чуеждестранни тв предавания и филми на домашни компютри.

4. Нараства желанието да се оспорват повелите на властта. Наскоро например, след масово недоволство, е била вдигната забраната жените да носят панталони.

5. Твърди се, че в страната функционира мрежа от хора с хенди-камери, които тайни снимат нелицеприятни за правителството кадри – като например универсален магазин, в който нито една от стоките не се продава. Кадрите се събират, за да може при възможност да бъдат предадени на чужди медии.

Премиерата на филма „Северна Корея – секретната държава“ бе на 14 януари. За съжаление видеото не може да се гледа от България заради ограничения за спазването на авторските права.