Френските социалисти пред второ изборно поражение

| от |

Днес французите гласуват на втория тур от избори за местни органи на властта.

Днешният вот ще определи съдбата на 1905 от 2054-те депутатски мандата. Победителите в другите 149 кантона станаха известни на първия тур преди седмица. Управляващата Социалистическа партия е пред прага на значително поражение.

Основните фаворити в надпреварата са опозиционни десни и дясноцентристки партии. Победител в първия тур бе Съюзът за подкрепа на народното движение на бившия президент Никола Саркози. Формацията заедно с центристкия Съюз на демократите и независимите събра 28,75% от гласовете.

Втори бе крайно дясната партия „Национален фронт“ (НФ). Тя спечели или води в 43 от 98 департамента в първия тур и такъв успех НФ не познава в своята история. НФ увеличи с 10% подкрепата в сравнение с предишните местни избори през 2011 година.

На свой ред управляващата Социалистическа партия показа най-лошите резултати през последните години – тя получи едва 13,29% от гласовете. В първия тур социалистите претърпяха поражение в 500 кантона. Във втория тур може да загубят и райони, считани за техни крепости, включително в департамента Корез, който е електоралната база на президента Франсоа Оланд.

Очаква се сегашните избори да се превърнат в още една стъпка към преминаване на трипартийна система на управлението във Франция. Досега в страната имаше устойчив баланс между социалистите и десните консерватори, които се редуваха във властта на местно и национално равнище.

Очаква се след днешните избори позициите на левите сериозно да се разклатят, като най-малко 30 местни съвета ще минат под контрола на десните сили. Очаква се също около 5 департамента да получи „Националният фронт“. /ТАСС, БГНЕС

 
 
Коментарите са изключени за Френските социалисти пред второ изборно поражение