Френски сенатор: Путин е руският Де Гол

| от |

След съветския разпад на Русия остро й бе необходим политик като Владимир Путин, заяви френският сенатор Жан-Пиер Шевенман.

Той е един от основателите на френската Социалистическа партия и почетен председател на партията „Републиканско и гражданско движение“. Шевенман говори в предаването „Русия на Путин“ по радиостанция „Европа-„.

„Русия премина през големи трудности след разпада на СССР. Страната остана без половината от брутния вътрешен продукт, икономиката й бе подложена на шокова либерализация, рублата бе девалвирана. В много сфери цареше хаос. Най-важната задача в тези условия стана възстановяване на авторитета на държавната власт. Владимир Путин бе необходим на страната и може да се смята, че той стана новият Де Гол, тоест направи за Русия това, което знаменитият генерал направи във Франция след 1958 година – започна с въвеждането на ред в страната, създаването на вертикала на властта“, изтъкна Жан-Пиер Шевенман.

В хода на предаването политикът разкритикува засилващата се в момента на Запад русофобия, подчертавайки, че тя явно носи идеологически характер.

„В света съществуват различни обществени модели, не може всичко да се свежда до образеца на американския капитализъм и да се недоволства, че Русия се различава от тази схема“, посочва Шевенман, който е и специален представител на френското Министерство на външните работи за отношенията с Русия.

Политикът подчерта необходимостта да се отчитат особеностите от историята на страната, характера на отношенията й със Запада от времето на Иван Грозни, Петър Първи, Екатерина Велика.

Той се спря и на „крайната необмисленост на политиката на Евросъюза при планирането и осъществяването на програмата „Източно партньорство“: „ЕС трябваше задължително да се консултира по този въпрос с Русия, която е свързана с Украйна не само исторически, но и в частност с тесни икономически връзки“, каза Шевенман, който е заемал различни министерски постове по време на политическата си кариера.

Той изтъкна също особено големия икономически потенциал на Русия и тесните й връзки с Франция. „Русия разполага с огромно богатство в сферата на енергетиката. В момента тя оспорва първото място на Германия по производството на автомобили. При това всяка трета кола, която слиза от конвейра в Русия, е френска, „Рено-Нисан“ или „Пежо“. Френските инвестиции в Русия достигнаха 12 млрд. евро – при това в такива важни области като транспортът, електрониката, авиацията, фармацевтиката, енергетиката. Стокообменът между двете страни е на прекрасно равнище, при това немалко от продукцията на стоки е високотехнологична“, добави Шевенман.

„Русия и Франция не са имали и не може да имат разминавания в интересите си в Европа“, изтъкна френският политик. /ИТАР-ТАСС

 
 
Коментарите са изключени за Френски сенатор: Путин е руският Де Гол

Повече информация Виж всички