Френска телевизия потвърди за политически чадър над Иван Данов

| от |

Репортаж за злоупотребите с френската данъчна и социална система беше излъчен снощи в праймтайма на френската телевизия М6. Предаването « Забранена зона » разкрива защо френските служби не притесняваха бившия министър Иван Данов. Той беше уличен в разследване на Биволъ, че е злоупотребил с френските социални фондове и е получил неправомерно над 14000 евро. Предаването може да бъде видяно тук.

„Спрете! Можете ли да спрете камерата. Веднага!“ – Режан Биоле – директор на сектор „Злоупотреби и чувствителни дела“ в Службата по заетостта, е видимо притеснена когато и задават въпрос за Данов. „Защо, знаете ли за този случай? Труден ли е той?“ – питат журналистите. Тя потвърждава.

Френските журналисти обаче не спират и разказват как Иван Данов е получавал обезщетения за безработица във Франция, докато е работил в България. Те представят документите и фактите, разкрити от Биволъ и питат Режан Биоле дали е започнала разследване, за да си прибере френската държава неправомерно получените пари.

Аферата е политическа, предпочитам да не го правя“ – прави тя зашеметяващо признание пред камерата след като малко по-рано е развила тезата, че злоупотребите с помощи за безработица са голямо зло, поставящо на изпитание френската социална система, която е „една от най-добрите в света“. Репортажът е заснет докато Иван Данов беше още министър на инвестиционното планиране в правителството „Орешарски“.

Епизодът с Иван Данов е част от обширен разследващ материал за злоупотреби с укриване на доходи и източване на социални фондове, които струват на френската държава около 80 млрд. евро годишно, колкото годишния бюджетен дефицит.

„Приносът“ на бившия български министър е едва 14000 евро, получени неправомерно в периода 2004-2005, когато той се завръща в България, поема отново преподавателския си пост в УАСГ и проектира големи обекти като голф комплекса „Ибър“ в Долна баня, (където има къща Христо Бисеров). Атанас Чобанов от Биволъ разказва на френските журналисти историята, разкрита от сайта, показва голф комплекса проектиран от Данов и кореспонденцията с френската Служба по заетостта, която така и не отговаря на запитването за автентичността на документите.

Самият Данов не отрича нито един от фактите пред камерата, но ги омаловажава. Данов признава също, че е работел като преподавател в УАСГ „максимум по 12 часа на седмица“. Френските журналисти коментират, че министърът е посрещнал въпросите им твърде високомерно, в присъствието на целия си политически кабинет и адвоката си. Пред тях Данов претендира, че не знаел за получените по сметката му пари и не ги бил ползвал. „Не съм аз причината за кризата в Европа“ – шегува се той.

За да влезе в системата на помощите за безработица той обаче е трябвало да се яви лично в Службата по заетостта и да премине събеседване, а след това всеки месец да потвърждава статута си на търсещ работа във Франция. Тези стъпки, както и механизмите за контрол върху достоверността на декларациите са подробно описани в репортажа на М6. Ако Данов го е правил от България докато е работил, това е равносилно на фалшива декларация – представяне на документи с невярно съдържание. На въпроса на френските журналисти кой е правил актуализацията на статута на безработен Данов отговаря лаконично: « Никой. Не зная. ».

Чадър от службите?

Подозренията за политическа протекция на Иван Данов възникнаха след като той даде пресконференция в компанията на двама бивши високопоставени френски полицаи, Реми Тюо и Жерар Зерби, съответно Президент и отговорник по полицейските въпроси в Civiпол, френска съветническа фирма на Министерството на вътрешните работи, в която френската държава има 40% акции.

Френското списание L’Express, което също следи случая с Данов отрази пресконференцията в Министерството на инвестиционното планиране от 24 февруари 2014, на която Зерби каза буквално: « Аз мога да удостоверя, че Иван Данов няма никакъв проблем с Франция. Мога да го удостоверя! ».

Какво свързва Иван Данов и висшите френски полицаи, които по неофициална информация на Биволъ продават в България охранителна техника на фирми, свързани с бившите силови групировки, остава загадка.

Л’Експрес прави предположение, че причината са френски инвестиционни проекти. Списанието цитира анонимен служител на френското Министерство на вътрешните работи, който твърди, че визитата на представителите на Civipol в България „не е свързана по никакъв начин с обвиненията срещу Данов, за които френската полиция не може нищо да каже“. Той също така припомнил, че мисията на Cevipol в България се ограничава с „оценката на риска за френските фирми, желаещи да инвестират в България“.

« Вероятно става дума за съвпадение, но е факт, че всички инвестиционни проекти от чужбина минават през одобрението на министър Иван Данов… » – заключава L’Express.

Факт е също, че Данов се ползва с протекции, защото официална Франция не го третира като « дребен мошеник », не му търси въобще сметка и репортажът на М6 го потвърждава.

Биволъ си позволи да изкаже друга хипотеза: министър Иван Данов е бил вербуван от французите, а в замяна е получил имунитет срещу разследване във Франция.

Френското посолство обаче удостои тази версия със специално прессъобщение, в което я опроверга: « Категорично опровергаваме скорошните твърдения публикувани на сайта на Биволъ, според които Г-н Иван Данов е бил вербуван от френските специални служби в замяна на оставането му в състава на българското правителство » – гласи съобщението на френски и български език.

Междувременно започна да изтича десетгодишната давност за връщане на парите, получени от Данов, който е започнал да получава по 1800 евро на месец от септември 2004 г.

Според френския закон давността за документната измама, с която са получени парите е 5 години и е изтекла. Не е така обаче според българския наказателен кодекс и срещу Данов все още тече прокурорска проверка.

 
 
Коментарите са изключени за Френска телевизия потвърди за политически чадър над Иван Данов