Френска Полинезия с иск от $1 млрд. към Париж

| от |

Парламентът на Френска Полинезия е изготвил иск към Франция в размер на 1 млрд. долара за компенсиране на последствията от ядрените опити, извършвани от Париж в Южния Тихи океан, съобщи радио „Нова Зеландия“.

Законодателите в столицата Папеете искат обезщетение за 193-те изпитания на атомни бомби на тяхна територия между 1966 и 1996 г. Освен това полинезийските депутати искат Париж да изплати 132 млн. долара „наем“ за два атола, използвани за ядрени полигони, които все още не са върнати под контрола на френската отвъдморска територия, пише в. Преса.

Френска Полинезия се състои от над 100 острова и атола. Има собствено правителство, въпреки че е част от Франция. Когато Париж обяви край на ядрените изпитания в Южния Тихи океан през 1996 г., тогавашният президент на територията Гастон Флос договори годишна вноска в размер на 150 млн. долара в подкрепа на икономиката на тихоокеанската страна. През 2013 г. френското правителство разсекрети военни документи, които разкриха, че в резултат на изпитанията в района има над 500 кг остатъчна маса от плутоний-239, чийто срок на разпад е около 240 000 г.

 
 
Коментарите са изключени за Френска Полинезия с иск от $1 млрд. към Париж